Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου.

Τη Δευτέρα  27 Οκτωβρίου στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγκαιριάς γιορτάσαμε την επέτειο του ΟΧΙ. Οι μαθητές της Τρίτης και της Τετάρτης τάξης, μαζί με τους δασκάλους τους,  μας παρουσίασαν τα γεγονότα της εποχής, τραγούδησαν, είπαν ποιήματα και έπαιξαν χαρακτηριστικούς ρόλους σε ένα μικρό θεατρικό που είχαν ετοιμάσει. Τα παιδιά, μας ταξίδεψαν με τον ενθουσιασμό πολλά χρόνια πριν, όταν οι Έλληνες ενωμένοι πέτυχαν το ακατόρθωτο: απέναντι σε μια υπερδύναμη υπερασπίστηκαν με επιτυχία την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά τους.  Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και τους δασκάλους τους, Γιώργο Στουγιάννου και Νίκο Διαμαντή, για την εξαίρετη προσπάθειά τους.

                
                                           
Παρουσίαση: 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος, Ιταλική και Γερμανική εισβολή, Κατοχή & Αντίσταση

Βίντεο με γελοιογραφίες της εποχής.

Το μήνυμα της ημέρας από το θεατρικό που παρουσίασαν  οι μαθητές της Τετάρτης τάξης:

Εσείς οι δυνατοί της γης
ας δώσετε τα χέρια
να γίνουνε τα όπλα σας
ΕΙΡΗΝΗΣ περιστέρια.


Να ακουστούν στα πέρατα
ειρηνικά τραγούδια
και στα πεδία των μαχών
ν' ανθίσουνε λουλούδια.
                 

Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής επετείου παρακολουθήσαμε τη δοξολογία στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με κατάθεση στεφάνων.


Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πάρκο Πάρου.


Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου η Α΄, η Ε΄ και η Στ΄ τάξη του σχολείου μας, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο περιβαλλοντικό Πάρκο του νησιού, που βρίσκεται στην περιοχή της Νάουσας. Πρώτος σταθμός της επίσκεψής μας ήταν το μεταβυζαντινό μικρομονάστηρο του Άϊ Γιάννη του Δέτη. Στο ανακαινισμένο κτίριο των κελιών του, φιλοξενείται η πρώτη Έκθεση για τα Ορλωφικά με τους ρωσικούς χάρτες για την Πάρο.




Οι χάρτες σχεδιάστηκαν από αξιωματούχους του Ρωσικού ναυτικού, στη διάρκεια της πενταετούς κυριαρχίας της Ρωσίας στο Αιγαίο (1770-17740). Ιδιαίτερη προσοχή αφιέρωσαν οι Ρώσοι, σε περιοχές του Αιγαίου όπως την Πάρο, την οποία και επέλεξαν και ως ναύσταθμο του Ρωσικού στόλου, μετά τη καταστροφή του Οθωμανικού στόλου στον Τσεσμέ και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, που αποτελούσε την εμπροσθοφυλακή των ναυτικών τους επιχειρήσεων. Οι χάρτες είναι μεγενθυμένα αντίγραφα των πρωτότυπων και εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Επιστημονική υπεύθυνη της έκθεσης είναι η κ. Ελευθερία Ζέη.




Επόμενος σταθμός για τις δύο μεγαλύτερες τάξεις του σχολείου μας ήταν ο φάρος του Κόρακα. Ο φάρος του Κόρακα χτίστηκε το 1887 από την Γαλλική εταιρεία Φάρων και βρίσκεται στην άκρη του ομώνυμου ακρωτηρίου. Πρόκειται για ένα τετράγωνο πέτρινο λευκό χτίσμα και το ύψος του πύργου του φθάνει τα 10 μέτρα. Το δε εστιακό του ύψος είναι 60 μέτρα. Ο ενθουσιασμός μας ήταν μεγάλος μιας και θα είχαμε τη δυνατότητα να μπούμε στο εσωτερικό του, αφού είχαμε εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από το Πολεμικό Ναυτικό. Η μετάβαση μας στο φάρο έγινε μέσα από τα σχεδιασμένα μονοπάτια του πάρκου και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να παρατηρήσουμε την τοπική βλάστηση της περιοχής και να θαυμάσουμε την μαγευτική θέα που απλωνόταν τριγύρω μας.












Οι μικροί μαθητές της Α΄ τάξης δεν μας ακολούθησαν στο φάρο αλλά αφού εξερεύνησαν τον περίγυρο του μοναστηριού κατευθύνθηκαν στο χώρο της παραλίας του Καθολικού όπου έπαιξαν διάφορα παιχνίδια και ξεκίνησαν μια εικαστική δημιουργία με θέμα τη θάλασσα την οποία θα ολοκληρώσουν στην τάξη.







Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους του Πάρκου για την φιλοξενία, την κα Μαργαρίτα Μαλαματένιου για την ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης των χαρτών και τον κ. Αντώνη Μπαρμπαρήγο, Κελευστή του Πολεμικού Ναυτικού για την υποδοχή και την ξενάγηση στον φάρο του Κόρακα. 

Πηγή πληροφοριών: " Έκδοση για τα πέντε χρόνια του Πάρκου."



Διαβάστε περισσότερα

Η Ε΄ τάξη για τη διαφορετικότητα.

Τη Δευτέρα 06-10-2014 οι μαθητές της Ε΄ τάξης παρακολούθησαν αρχικά, στα πλαίσια της πανελλήνιας ημέρας αθλητισμού που ήταν αφιερωμένη στη διαφορετικότητα, ένα βίντεο: «Το διαφορετικό τριαντάφυλλο». Το συγκεκριμένο παραμύθι αποτέλεσε το έναυσμα της συζήτησης που ακολούθησε σχετικά με τη διαφορετικότητα. Οι μαθητές συζήτησαν τις περιπτώσεις όπου παρατηρείται ρατσισμός στην εποχή μας και εξήγησαν έννοιες που σχετίζονται με αυτόν. Συζήτησαν για το ποια στοιχεία πρέπει να διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις και ποια είναι τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.

       

Στη συνέχεια τα παιδιά έπαιξαν ένα παιχνίδι, όπου υπήρχε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι ίδιοι ήταν μάρτυρες σε κάποιο περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς και καλούνταν να γράψουν πώς αισθάνθηκαν κατά τη διάρκεια του περιστατικού και πώς όταν απομακρύνθηκαν από το χώρο του συμβάντος. Οι απαντήσεις έδειχναν καθαρά τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί μία ρατσιστική συμπεριφορά.
Τέλος διαβάσαμε ένα παραμύθι, όπου οι πρωταγωνιστές ήταν τα λευκά και οι μαύρα πλήκτρα ενός παλιού πιάνου. Μέσα από αστείους διαλόγους και από τα συναισθήματα που εξέφραζαν οι «ήρωες» του παραμυθιού, δόθηκε ξανά η ευκαιρία στους μαθητές να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα της συνεργασίας, της αλληλοεκτίμησης και του αλληλοσεβασμού.




                     

                                   
                                                                                                                      Γαβρή Μελίνα
                                                                                                                   Δασκάλα Ε΄ τάξης
Διαβάστε περισσότερα

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

"Η νέα γενιά δίνει υπόσχεση στο περιβάλλον..."

Στα πλαίσια της Εβδομάδας Περιβάλλοντος πραγματοποιήσαμε διάφορες δραστηριότητες με σκοπό να ευαισθητοποιηθούμε και να αλλάξουμε στάση ζωής απέναντι στο περιβάλλον μας.

 Αρχικά λοιπόν παρακολουθήσαμε την ταινία κινουμένων σχεδίων: "Λόραξ"



 και ζωγραφίσαμε ότι μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση (καλή ή κακή).



Την επόμενη ημέρα επισκεφτήκαμε το Κέντρο Περίθαλψης & Προστασίας Άγριων Ζώων, η "Αλκυόνη"



 και κατασκευάσαμε τα "δικά" μας πουλιά να μας συντροφεύουν μέσα στην τάξη μας.




Τέλος αποφασίσαμε να υποσχεθούμε στο περιβάλλον ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να το προστατέψουμε.
Για να έχει πιο μεγάλη αξία η υπόσχεσή μας αποφασίσαμε να την δώσουμε γραπτά και πάνω σε χαρτί που θα κατασκευάζαμε μόνοι μας, από τα χαρτιά που είχαμε ανακυκλώσει στην τάξη μας, από την αρχή της χρονιάς.

Κόψαμε λοιπόν σε μικρά μικρά κομματάκια τα χαρτιά μας (εφημερίδες και άλλα χαρτιά).

 Τα ανακατέψαμε στο "μίξερ" μας με νερό και φτιάξαμε χαρτοπολτό.


 Απλώσαμε το χαρτοπολτό να στεγνώσει και τον αφήσαμε να ξεραθεί.

 Γράψαμε την υπόσχεσή μας και διακοσμήσαμε το κείμενό μας ζωγραφίζοντας τα αγαπημένα μας ζώα.

 Νίκος Διαμαντής
Δάσκαλος Δ΄ τάξης.


Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Προκήρυξη θέσης εθελοντή σχολικού τροχονόμου.


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥ


Η Διευθύντρια  του Δημοτικού Σχολείου Αγκαιριάς Πάρου, έχοντας υπόψη:

1. Τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 45 του Ν. 2696/1999 (Φ.Ε.Κ. 57/Α/23-3-1999).
2. Την παρ. 45 του άρθρου 14 του Ν. 2817/2000 (Φ.Ε.Κ. 78/Α/14-3-2000).
3. Την με αρ. 2515/5/13-στ'/15-9-1997 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 839/Β/19-9-97) και την αρ. 2515/5/13ο/16-10-1997 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 967/ Β//29-10-1997).
4. Την με αρ. 32634/28-9-2000 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 1240/Β/11-10-2000).
5. Την με αρ. πρωτ. Φ.11.1/564/Γ1/598/25-6-1999 εγκύκλιο του ΥΠ.Ε.Π.Θ, σύμφωνα με την οποία: η επιλογή του Σχολικού τροχονόμου θα γίνει σε επίπεδο σχολικής μονάδας από επιτροπή, η οποία αποτελείται από:
 1. Το Διευθυντή της σχολικής μονάδας, ως Πρόεδρο 2. Τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής 3. Τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Προκηρύσσει την πλήρωση της θέσης εθελοντή Σχολικού Τροχονόμου, σύμφωνα με τα παρακάτω:

1.    Η πρόσληψη θα γίνει μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2014-15, δηλαδή από την ημέρα σύναψης της σχετικής σύμβασης έως τις 15 Ιουνίου 2015
2.    Στη θέση αυτή μπορεί να απασχοληθεί κάθε ενήλικο άτομο, άνω των 18 ετών, ανεξάρτητα από το αν εργάζεται ή όχι. Αρκεί να μπορεί να ανταποκριθεί στο ωράριο και τις υποχρεώσεις του.
3.    Οι ώρες απασχόλησης είναι:         Από τις 7.50 μέχρι τις 8.20 το πρωί·         Από τις 12.10 μέχρι τις 12.35 και από τις 13:10 μέχρι 13:30 το μεσημέρι. Οι ώρες αυτές, που αφορούν την προσέλευση και την αποχώρηση των μαθητών προς και από το σχολείο, μπορεί να αλλάξουν, αν για οποιοδήποτε λόγο τροποποιηθούν οι ώρες λειτουργίας του σχολείου.
4.    Στον εθελοντή Σχολικό τροχονόμο θα καταβάλλεται από τη Σχολική επιτροπή μηνιαία αποζημίωση ύψους 176 ευρώ, για την κάλυψη των εξόδων κίνησής του. Ο εθελοντής Σχολικός τροχονόμος δεν ασφαλίζεται σε κανένα ασφαλιστικό φορέα.
5.    Το άτομο που θα επιλεγεί θα ασκήσει τα καθήκοντά του αφού εκπαιδευτεί κατάλληλα.              
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν μέχρι την Παρασκευή 17/10 στις 13.30 το μεσημέρι στη διεύθυνση του Σχολείου:
1.    Αίτηση (ζητήστε το σχετικό έντυπο ή κατεβάστε το από εδώ).
2.    Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη διεύθυνση του Σχολείου.
                                                        Η Διευθύντρια του σχολείου
Κατερίνα Δεσύλλα


Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμαζόμαστε για να μη ... φοβόμαστε!!!

Στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Ο.Α.Σ.Π., με στόχο την ανάπτυξη αντισεισμικής συνείδησης και συμπεριφοράς στους εκπαιδευτικούς και μαθητές μέσω της διαρκούς ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης και με αφορμή την καθιέρωση της 13ης Οκτωβρίου ως Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Επιπτώσεων των Φυσικών Καταστροφών πραγματοποιήσαμε σήμερα στο σχολείο μας άσκηση ετοιμότητας για να προετοιμαστούμε σε περίπτωση που σημειωθεί σεισμική δόνηση κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Αρχικά μαζευτήκαμε στο προαύλιο και κατόπιν μετακινηθήκαμε όλοι μαζί στο χωμάτινο πάρκιν που βρίσκεται έξω από το σχολείο. Εκεί αξιολογήσαμε τις ενέργειες που κάναμε, επισημάναμε τα λάθη που έγιναν και προχωρήσαμε και σε μια μικρή επίδειξη πρώτων βοηθειών. 

Εφόσον ο κίνδυνος από τους σεισμούς είναι μεγάλος για πολλές περιοχές της πατρίδας μας, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να προστατευτούμε στην περίπτωση σεισμού.

Τι θα πρέπει να προβλέψουμε ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες τραυματισμών στην περίπτωση που συμβεί σεισμική δόνηση και βρισκόμαστε στο σπίτι;


http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-E100/692/4594,20795/extras/ged26_oasp-goneis/index.htm


 Τι θα πρέπει να προβλέψουμε για την περίπτωση που συμβεί σεισμική δόνηση και βρισκόμαστε μέσα στην τάξη; 

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-E100/692/4594,20795/extras/ged26_oasp-taxi/index.htm


 Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας σχεδίασε την παρακάτω  ιστοσελίδα ώστε όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, να μάθουμε διασκεδάζοντας για το σεισμό και για τα μέτρα προστασίας που μπορούμε να πάρουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.

http://kids.oasp.gr/kids_main/kids.html


 
Διαβάστε περισσότερα

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Επίσκεψη στην Αλκυόνη.

Την Τετάρτη 8/10, οι Β΄, Γ & Δ΄τάξεις του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Κέντρο Περίθαλψης & Προστασίας Άγριων Ζώων "Η Αλκυόνη". Η εκδρομή έγινε  στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας, όλα τα σχολεία Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης διοργανώνουν ενημερωτικές δράσεις και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Αφού ξεναγηθήκαμε στο χώρο και είδαμε τις εγκαταστάσεις, ενημερωθήκαμε ότι ο σκοπός του ομώνυμου Συλλόγου που ιδρύθηκε το 1995 στη Πάρο είναι:
  •  η Περίθαλψη και Επανένταξη στη φύση όλων των Αγρίων Ζώων, τα οποία τραυματισμένα, εξασθενημένα ή άρρωστα καταλήγουν στο νοσηλευτήριό της.
  •  η Προστασία της Πανίδας μέσω της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, της Ευαισθητοποίησης και της Συνεργασίας των πολιτών και της Προστασίας των βιοτόπων μέσα από συγκέντρωση στοιχείων και μελετών και μέσα από ενημερωτικές, κρατικές και όπου χρειαστεί νομικές διαδικασίες.
 Ο υπεύθυνος του κέντρου κ. Μάριος Φούρναρης μας έκανε μια πολύ κατατοπιστική παρουσίαση και μεταξύ των άλλων μάθαμε ότι κάποια πουλιά που δεν ανήκουν στην πανίδα της Πάρου, βρίσκονται στο κέντρο   και δέχονται  τη φροντίδα και την περίθαλψη των υπευθύνων. Ο κ. Φούρναρης έλυσε με υπομονή όλες τις απορίες των μαθητών και επισήμανε  ότι τα προβλήματα των περισσότερων πουλιών προέρχονται από την απερισκεψία και την επιπολαιότητα των ανθρώπων. Οι φωτογραφίες που είδαμε ήταν αδιάψευστοι μάρτυρες της κατάστασης. Στο τέλος της ενημέρωσης οι μαθητές είχαν την τύχη να δουν από κοντά την απελευθέρωση κάποιων πουλιών. Κάποια παιδιά μάλιστα απελευθέρωσαν με τα χεριά τους  περιστέρια. Τι πιο όμορφο από το να χαρίζεις σε ένα έμβιο ον την ελευθερία του; Μακάρι η επίσκεψη στο κέντρο να ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο τα παιδιά μιας και τώρα πια γνωρίζουν, τι πρέπει να πράξουν αν βρουν ένα τραυματισμένο άγριο ζώο.







Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Φούρναρη για την φιλοξενία και την ενημέρωση αλλά κυρίως για το πολύ σημαντικό έργο που προσφέρει σε εθελοντική βάση. 
Η Δασκάλα της Β΄ τάξης
    Πηνελόπη Δήμου
Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Γέφυρες χτίζουμε, φράγματα γκρεμίζουμε.

Τη Δευτέρα 6.10.2014 στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, που ήταν αφιερωμένη στη διαφορετικότητα, οι μαθητές της Β΄τάξης ασχολήθηκαν αρχικά με την ερμηνεία των όρων: ρατσισμός, ξενοφοβία, στερεότυπα. Αναφέρθηκαν διάφορα ήδη ρατσισμού , αυτά που ήταν κατανοητά για την ηλικία των παιδιών. Μέσω αυτών των  εννοιών, μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και  για τον Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην προάσπισή τους. Ακολούθησε συζήτηση για το πώς θα ήθελαν τα παιδιά να είναι οι σχέσεις τους. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι θα επιθυμούσαν οι σχέσεις τους να χαρακτηρίζονται από: φροντίδα, φιλία, συνεργασία, αγάπη, σεβασμό, αποδοχή, παιχνίδι, αλληλοβοήθεια και αλληλοπροστασία.


Στη συνέχεια,  βγήκαμε στην αυλή και παίξαμε παιχνίδια που είχε οργανώσει η γυμνάστρια του σχολείου μας και τα οποία  σχετίζονταν με τη σωματική αναπηρία. Μέσω της ενσυναίσθησης, τα παιδιά βίωσαν τη διαφορετικότητα  και μπήκαν για λίγο στη θέση των ανθρώπων  που έχουν μια μορφή αναπηρίας. Συνεχίσαμε με ομαδικά παιχνίδια που σαν στόχο είχαν την καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος. Ακολούθησαν παιχνίδια εναλλαγής ρόλων (αυτοκινητάκια - οδηγοί ) και αφού έπαιξαν και  τους δύο ρόλους, ρωτήθηκαν για τα συναισθήματα που βίωσαν.



Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο μαζί με τους μαθητές της Γ΄ τάξης, ακούσαμε τραγούδια που μιλούσαν για  τη διαφορετικότητα :

                                           


         

                         

Πηνελόπη Δήμου
Δασκάλα Β΄ τάξης
Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι.

Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού σήμερα και στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις τόσο μέσα, όσο και έξω από τις τάξεις. Μιας και ο θεματικός άξονας  της φετινής χρονιάς ήταν «Ρατσισμός και  Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι», προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τη σημασία του αθλητισμού και τη συμβολή του στην  προώθηση αξιών, στάσεων και δεξιοτήτων (όπως η κοινωνική συνοχή, η ένταξη, η αλληλεγγύη, η ανεκτικότητα, η ευγενής άμιλλα κλπ.) που στο σύνολό τους οδηγούν στη δημιουργία ενεργών δημοκρατικών πολιτών. Οι δράσεις μας, στις οποίες συμμετείχε το σύνολο των μαθητών του σχολείου, περιλάμβαναν αθλητικές και  κινητικές δραστηριότητες, παιχνίδια, προβολές ταινιών συναφούς θεματολογίας, επεξεργασία και συζήτηση για τις έννοιες της βίας, του ρατσισμού, του κοινωνικού αποκλεισμού και μια εικαστική δημιουργία σε έναν από τους τοίχους του σχολείου μας. Ήταν μια μέρα διαφορετική από τις άλλες, γεμάτη , δημιουργικότητα, ενεργητική συμμετοχή,  χαρά, συζήτηση και προβληματισμό. 

Αθλήματα και παιχνίδια
.








Το δέντρο της διαφορετικότητας.









Το σύνθημά μας.








Διαβάστε περισσότερα