Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Πηγές ενέργειας.

Η ενέργεια είναι πολύτιμη και απαραίτητη για κάθε αλλαγή στη φύση, για κάθε δραστηριότητά μας. Εμείς οι άνθρωποι προσπαθούμε να διαχειριστούμε τον ενεργειακό πλούτο της Γης μετατρέποντας την ενέργεια στη μορφή που μας είναι κάθε φορά χρήσιμη. Χρησιμοποιούμε την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στη φύση ή που αποθηκεύουμε εμείς, σε διάφορες μορφές. Αυτές τις «αποθήκες» τις ονομάζουμε συχνά και πηγές ενέργειας. Πηγές ενέργειας αποτελούν: ο ήλιος, τα τρόφιμα, το πετρέλαιο, οι ορυκτοί άνθρακες, το φυσικό αέριο, η βιομάζα, ο άνεμος, το νερό, η σχάση των πυρήνων, η γεωθερμία κ.α.


http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL101/560/3669,15928/extras/Videos/kef1_ananeosimesapothikesenergeias.flv

          κάντε κλικ στην εικόνα για να παρακολουθήσετε το βίντεο από την εκπαιδευτική τηλεόραση

Μαθαίνω παίζοντας.

Με την εφαρμογή που ακολουθεί μπορείς, ενεργοποιώντας διάφορες πηγές, να εξασφαλίσεις την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ώστε να φωταγωγηθεί ένα σχολείο, .

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL101/560/3669,15928/extras/Experiments-Simulations/kef1_phgesenergeias/WebPlayer.html

                                                                                                          Πηγή: Ψηφιακό σχολείο.
Διαβάστε περισσότερα

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Μορφές ενέργειας.

Στην ενέργεια δίνουμε διάφορα ονόματα ανάλογα με την προέλευσή της και τον τρόπο με τον οποίο τη χρησιμοποιούμε. Τα διάφορα «πρόσωπα» της ενέργειας τα ονομάζουμε μορφές ενέργειας. Στο μακρόκοσμο διακρίνουμε διάφορες μορφές, την κινητική, τη δυναμική, την ηλεκτρική, τη χημική, τη φωτεινή, τη θερμική, την πυρηνική ενέργεια. Στο μικρόκοσμο συναντάμε μόνο τις δύο βασικές μορφές ενέργειας, τη δυναμική, που οφείλεται στις δυνάμεις μεταξύ των σωματιδίων και την κινητική, που οφείλεται στις συνεχείς κινήσεις των σωματιδίων. Με τις δύο αυτές βασικές μορφές μπορούμε στο μικρόκοσμο να περιγράψουμε όλες τις διαφορετικές μορφές που διακρίνουμε στο μακρόκοσμο. Η χημική ενέργεια των τροφών και των καυσίμων, για παράδειγμα, δεν είναι παρά η δυναμική ενέργεια των μορίων από τα οποία αυτά αποτελούνται. Η θερμική ενέργεια δεν είναι παρά η κινητική των μορίων που οφείλεται στις συνεχείς και άτακτες κινήσεις τους. Πυρηνική ενέργεια ονομάζουμε τη δυναμική ενέργεια των πυρήνων που οφείλεται στις δυνάμεις μεταξύ των σωματιδίων...





http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL101/560/3669,15928/extras/Experiments-Simulations/kef1_energyForms.swf


Πηγή: Ψηφιακό σχολείο.
Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ιστορία Στ΄ Δημοτικού. Τι μάθαμε στις προηγούμενες τάξεις.

Με τη βοήθεια της διαδικτυακής εφαρμογής TimeRime φτιάξαμε μια Ιστοριογραμμή που περιλαμβάνει μια ανασκόπηση των κυριότερων γεγονότων, χρονολογιών και προσώπων που μελετήσαμε στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας, από την Γ΄ έως την Ε΄  τάξη. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους μαθητές της Στ΄ τάξης να επαναφέρουν μια συνολική εικόνα της Ιστορίας που έχουν διδαχθεί μέχρι σήμερα και διαμορφώσουν μια πιο στέρεη αντίληψη της ιστορικής συνέχειας έτσι ώστε να είναι σε θέση να κατακτήσουν ευκολότερα το υλικό της φετινής χρονιάς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε μερικές περιπτώσεις για λόγους που έχουν να κάνουν με τη χρήση του λογισμικού, κάποιες ημερομηνίες είναι καταχωρημένες κατά προσέγγιση.


       
Διαβάστε περισσότερα

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Καλή σχολική χρονιά!!!


Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα στην αυλή του σχολείου μας παλιούς και νέους μαθητές μαζί με τους γονείς τους. Μετά τον Aγιασμό τα παιδιά μπήκανε στις τάξεις τους, παρέλαβαν τα σχολικά βιβλία, γνώρισαν τους καινούριους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας και μοιράστηκαν τις καλοκαιρινές τους εντυπώσεις. Από αύριο ξεκινάμε τα μαθήματα. Ευχόμαστε σε όλα τα μέλη της σχολικής μας κοινότητας ένα χαρούμενο και δημιουργικό ξεκίνημα με φαντασία και αλληλοϋποστήριξη. Καλωσορίζουμε ιδιαίτερα με πολλή αγάπη τα "πρωτάκια" του σχολείου μας αλλά και τους καινούριους εκπαιδευτικούς μας, την κα Μελίνα, τον κ. Νίκο, την κα Ζωή και την κα Έλλη.  Καλή σχολική χρονιά!!!


Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Αγιασμός.


 Αγαπητοί γονείς και μαθητές,
σας γνωστοποιούμε ότι ο καθιερωμένος Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014 στις 09.00, στην αυλή του σχολείου. Μετά τον Αγιασμό θα μοιραστούν τα καινούρια βιβλία . Το λεωφορείο του ΚΤΕΛ θα ξεκινήσει από τη στάση Βαγιά στις 08.15. Αναχώρηση από το σχολείο στις 10.30. Παρακαλούνται οι μαθητές να έχουν μαζί τους τις τσάντες τους για παραλάβουν τα βιβλία.
Διαβάστε περισσότερα