Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Βιβλία σε ρόδες.

Η Β΄τάξη του σχολείου μας υποδέχτηκε και φιλοξένησε για έναν μήνα  τα "Βιβλία σε ρόδες", συγκεκριμένα το σάκο με τα βιβλία για τα συναισθήματα. Η δράση αυτή έγινε στα πλαίσια της εκπόνησης του καινοτόμου προγράμματος της Αγωγής Υγείας. Στις 30 Οκτωβρίου ο σάκος έφτασε στην τάξη μας... Η έκπληξη των παιδιών ήταν μεγάλη γιατί δεν είχαν ενημερωθεί. Αφού τους δόθηκαν οι απαραίτητες πληροφορίες για το πρόγραμμα, απλώσαμε τα βιβλία στα θρανία, αμέσως η τάξη μας μετατράπηκε σε "βιβλιοπωλείο". Όλα τα παιδάκια είχαν την ευκαιρία να δουν τα βιβλία και να τα ξεφυλλίσουν. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, κριτήριο στην αρχή ήταν οι εικόνες, δανείστηκαν το πρώτο τους βιβλίο. Σε αυτό το σημείο εξηγήσαμε τη χρήση του σελιδοδείκτη και τη χρησιμότητα της κάρτας δανεισμού.
Όσο  περνούσαν οι μέρες όλο και περισσότερο αυξανόταν η επιθυμία να διαβάσουν κι άλλα βιβλία. Σε συνδυασμό με το μάθημα της γλώσσας, συγκεκριμένα με την ενότητα 5, στην οποία τα παιδιά έμαθαν να "διαβάζουν τις ημερομηνίες", άρχισαν να φτιάχνουν μόνα τους την κάρτα δανεισμού. Ακόμη και το μάθημα της Μελέτης περιβάλλοντος, η ενότητα σχετικά με το βιβλίο, μας βοήθησε στην επίτευξη και άλλων στόχων, όπως ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου σχετικά με το βιβλίο.
Όσον αφορά τα βιβλία, μας έδωσαν την ευκαιρία να μιλήσουμε και να κατανοήσουμε διάφορα συναισθήματα. Οι μαθητές λόγω ηλικίας γνώριζαν σαν έννοιες μόνο τη χαρά και τη λύπη, μέσω των βιβλίων έμαθαν : τη στοργή, την ευτυχία κ.α.
Οι μαθητές δανείζονταν τα βιβλία , περίπου για δύο ημέρες. Αρκετά από αυτά τα επεξεργαστήκαμε στην τάξη σε συνδυασμό με το εγχειρίδιο του ΚΕΘΕΑ :'Κοινωνικές δεξιότητες για παιδιά του Δημοτικού". Σε κάποιες περιπτώσεις εμβαθύναμε περισσότερο σε συγκεκριμένα συναισθήματα. Στο τέλος του δημιουργικού αυτού μήνα, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να ζωγραφίσουν μια εικόνα από το βιβλίο εκείνο που τους άρεσε περισσότερο. Είναι εκπληκτικό πώς για το ίδιο βιβλίο τα παιδιά έφτιαχναν τελείως διαφορετική ζωγραφιά.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ τα "Βιβλία σε ρόδες" που μας τίμησαν με την παρουσία τους, καθώς και τους υπεύθυνους αυτού του του προγράμματος. Ελπίζουμε να σας ξαναφιλοξενήσουμε.

Δήμου Πηνελόπη













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου