Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Την Δευτέρα 17/11 γιορτάσαμε την επέτειο του Πολυτεχνείου.  Ένα μέρος των εκδηλώσεων  μας ήταν αφιερωμένο στους μικρούς μαθητές του σχολείου μας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι δύσκολο να μιλήσεις σε μικρά παιδιά για έννοιες όπως δημοκρατία, ελευθερία, ισονομία ή να εξηγήσεις γιατί κάνουμε εκλογές και ποιος μπορεί να είναι ο πιο κατάλληλος να πάρει αποφάσεις για άλλους, διαλέξαμε να απευθυνθούμε στους μικρούς μας μαθητές με ένα παραμύθι. Το παραμύθι λέγεται ''Στο δάσος'', είναι γραμμένο από τη Σοφία Ζαραμπούκα, μια συγγραφέα που φιλοξενήσαμε πριν από τρία χρόνια  στο σχολείο μας και το αφηγήθηκαν οι μαθητές της Έκτης τάξης του σχολείου μας στους μαθητές της πρώτης. Μπορείτε κι εσείς  να διαβάσετε  το παραμύθι στην παρουσίαση που ακολουθεί:

                      

Στη συνέχεια είδαμε το ακόλουθο βίντεο που αφορούσε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου:       


              
Ζωή Βρύνα- Θοδωρής Ξανθόπουλος
   Α' & Στ΄ τάξη
Τα παιδιά της Β΄ και Γ΄τάξης ξεκίνησαν τις δραστηριότητες για την επέτειο του Πολυτεχνείου από την Πέμπτη 13.11. 2014 με την επεξεργασία του ποιήματος, του Γ.Ρίτσου << Μικρός λαός >>. Αναφέραμε τα γεγονότα που συνέβησαν τότε, όσο βέβαια επέτρεψε η ηλικία των παιδιών. Οι μαθητές ζωγράφιζαν και παράλληλα άκουγαν και άλλα τραγούδια που σχετίζονται με τον εορτασμό της επετείου.

          

 

 















 


Οι μαθητές της Β΄τάξης την ημέρα της 17ης Νοεμβρίου τιμήσανε πάλι την επέτειο του Πολυτεχνείου, τραγούδώντας τους στίχους του ποιήματος που επεξεργάστηκαν την Πέμπτη. Διαβάσαμε επίσης το βιβλίο : << Λίγα γαρίφαλα για το Πολυτεχνείο >>. Mε αφορμή κάποια αναφορά στο βιβλίο δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για την εισβολή στην Κύπρο και για τα γεγονότα που οδήγησαν στην εξέγερση του πολυτεχνείου.

                                             Πηνελόπη Δήμου & Στουγιάννου Γιώργος
                                                                                                                    Β' & Γ΄ τάξη


Oι μαθητές της Ε΄ τάξης παρακολούθησαν το χρονικό του Πολυτεχνείου, ώστε να γνωρίσουν τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και ετοιμάσαμε ένα χαρτόνι πάνω στο οποίο τοποθέτησαν εικόνες του πολυτεχνείου και συνθήματα. Επίσης άκουσαν και τραγούδησαν τραγούδια για το Πολυτεχνείο. Τέλος  έμαθαν οι μαθητές πώς μπορούν να φτιάξουν γαρύφαλλα με απλά υλικά. 
        


Βήματα για τη δημιουργία γαρύφαλλου:

1.     Παίρνουμε πολλές λωρίδες κόκκινο χαρτί γκοφρέ και αφού δημιουργηθεί ένα τετράγωνο του δίνουμε κυκλικό σχήμα.

2.     Έπειτα συρράπτουμε όλα τα κυκλικά χαρτάκια στο κέντρο.

3.     Στη συνέχεια τα ψαλιδίζουμε ώσπου να φτάσουν ως τη συρραφή.

4.     Κατόπιν ανοίγουμε προσεχτικά τα ψαλιδισμένα κομμάτια γκοφρέ.

5.     Τέλος παίρνουμε ένα καλαμάκι και περιστρέφουμε γύρω του πράσινο γκοφρέ. 

                                             Τα γαρύφαλλά μας είναι έτοιμα!



                                                                                                                 Μελίνα Γαβρή, Ε΄τάξη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου