Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Γέφυρες χτίζουμε, φράγματα γκρεμίζουμε.

Τη Δευτέρα 6.10.2014 στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, που ήταν αφιερωμένη στη διαφορετικότητα, οι μαθητές της Β΄τάξης ασχολήθηκαν αρχικά με την ερμηνεία των όρων: ρατσισμός, ξενοφοβία, στερεότυπα. Αναφέρθηκαν διάφορα ήδη ρατσισμού , αυτά που ήταν κατανοητά για την ηλικία των παιδιών. Μέσω αυτών των  εννοιών, μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και  για τον Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην προάσπισή τους. Ακολούθησε συζήτηση για το πώς θα ήθελαν τα παιδιά να είναι οι σχέσεις τους. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι θα επιθυμούσαν οι σχέσεις τους να χαρακτηρίζονται από: φροντίδα, φιλία, συνεργασία, αγάπη, σεβασμό, αποδοχή, παιχνίδι, αλληλοβοήθεια και αλληλοπροστασία.


Στη συνέχεια,  βγήκαμε στην αυλή και παίξαμε παιχνίδια που είχε οργανώσει η γυμνάστρια του σχολείου μας και τα οποία  σχετίζονταν με τη σωματική αναπηρία. Μέσω της ενσυναίσθησης, τα παιδιά βίωσαν τη διαφορετικότητα  και μπήκαν για λίγο στη θέση των ανθρώπων  που έχουν μια μορφή αναπηρίας. Συνεχίσαμε με ομαδικά παιχνίδια που σαν στόχο είχαν την καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος. Ακολούθησαν παιχνίδια εναλλαγής ρόλων (αυτοκινητάκια - οδηγοί ) και αφού έπαιξαν και  τους δύο ρόλους, ρωτήθηκαν για τα συναισθήματα που βίωσαν.



Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο μαζί με τους μαθητές της Γ΄ τάξης, ακούσαμε τραγούδια που μιλούσαν για  τη διαφορετικότητα :

                                           


         

                         

Πηνελόπη Δήμου
Δασκάλα Β΄ τάξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου