Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Η Ε΄ τάξη για τη διαφορετικότητα.

Τη Δευτέρα 06-10-2014 οι μαθητές της Ε΄ τάξης παρακολούθησαν αρχικά, στα πλαίσια της πανελλήνιας ημέρας αθλητισμού που ήταν αφιερωμένη στη διαφορετικότητα, ένα βίντεο: «Το διαφορετικό τριαντάφυλλο». Το συγκεκριμένο παραμύθι αποτέλεσε το έναυσμα της συζήτησης που ακολούθησε σχετικά με τη διαφορετικότητα. Οι μαθητές συζήτησαν τις περιπτώσεις όπου παρατηρείται ρατσισμός στην εποχή μας και εξήγησαν έννοιες που σχετίζονται με αυτόν. Συζήτησαν για το ποια στοιχεία πρέπει να διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις και ποια είναι τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.

       

Στη συνέχεια τα παιδιά έπαιξαν ένα παιχνίδι, όπου υπήρχε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι ίδιοι ήταν μάρτυρες σε κάποιο περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς και καλούνταν να γράψουν πώς αισθάνθηκαν κατά τη διάρκεια του περιστατικού και πώς όταν απομακρύνθηκαν από το χώρο του συμβάντος. Οι απαντήσεις έδειχναν καθαρά τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί μία ρατσιστική συμπεριφορά.
Τέλος διαβάσαμε ένα παραμύθι, όπου οι πρωταγωνιστές ήταν τα λευκά και οι μαύρα πλήκτρα ενός παλιού πιάνου. Μέσα από αστείους διαλόγους και από τα συναισθήματα που εξέφραζαν οι «ήρωες» του παραμυθιού, δόθηκε ξανά η ευκαιρία στους μαθητές να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα της συνεργασίας, της αλληλοεκτίμησης και του αλληλοσεβασμού.




                     

                                   
                                                                                                                      Γαβρή Μελίνα
                                                                                                                   Δασκάλα Ε΄ τάξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου