Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πάρκο Πάρου.


Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου η Α΄, η Ε΄ και η Στ΄ τάξη του σχολείου μας, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο περιβαλλοντικό Πάρκο του νησιού, που βρίσκεται στην περιοχή της Νάουσας. Πρώτος σταθμός της επίσκεψής μας ήταν το μεταβυζαντινό μικρομονάστηρο του Άϊ Γιάννη του Δέτη. Στο ανακαινισμένο κτίριο των κελιών του, φιλοξενείται η πρώτη Έκθεση για τα Ορλωφικά με τους ρωσικούς χάρτες για την Πάρο.




Οι χάρτες σχεδιάστηκαν από αξιωματούχους του Ρωσικού ναυτικού, στη διάρκεια της πενταετούς κυριαρχίας της Ρωσίας στο Αιγαίο (1770-17740). Ιδιαίτερη προσοχή αφιέρωσαν οι Ρώσοι, σε περιοχές του Αιγαίου όπως την Πάρο, την οποία και επέλεξαν και ως ναύσταθμο του Ρωσικού στόλου, μετά τη καταστροφή του Οθωμανικού στόλου στον Τσεσμέ και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, που αποτελούσε την εμπροσθοφυλακή των ναυτικών τους επιχειρήσεων. Οι χάρτες είναι μεγενθυμένα αντίγραφα των πρωτότυπων και εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Επιστημονική υπεύθυνη της έκθεσης είναι η κ. Ελευθερία Ζέη.




Επόμενος σταθμός για τις δύο μεγαλύτερες τάξεις του σχολείου μας ήταν ο φάρος του Κόρακα. Ο φάρος του Κόρακα χτίστηκε το 1887 από την Γαλλική εταιρεία Φάρων και βρίσκεται στην άκρη του ομώνυμου ακρωτηρίου. Πρόκειται για ένα τετράγωνο πέτρινο λευκό χτίσμα και το ύψος του πύργου του φθάνει τα 10 μέτρα. Το δε εστιακό του ύψος είναι 60 μέτρα. Ο ενθουσιασμός μας ήταν μεγάλος μιας και θα είχαμε τη δυνατότητα να μπούμε στο εσωτερικό του, αφού είχαμε εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από το Πολεμικό Ναυτικό. Η μετάβαση μας στο φάρο έγινε μέσα από τα σχεδιασμένα μονοπάτια του πάρκου και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να παρατηρήσουμε την τοπική βλάστηση της περιοχής και να θαυμάσουμε την μαγευτική θέα που απλωνόταν τριγύρω μας.












Οι μικροί μαθητές της Α΄ τάξης δεν μας ακολούθησαν στο φάρο αλλά αφού εξερεύνησαν τον περίγυρο του μοναστηριού κατευθύνθηκαν στο χώρο της παραλίας του Καθολικού όπου έπαιξαν διάφορα παιχνίδια και ξεκίνησαν μια εικαστική δημιουργία με θέμα τη θάλασσα την οποία θα ολοκληρώσουν στην τάξη.







Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους του Πάρκου για την φιλοξενία, την κα Μαργαρίτα Μαλαματένιου για την ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης των χαρτών και τον κ. Αντώνη Μπαρμπαρήγο, Κελευστή του Πολεμικού Ναυτικού για την υποδοχή και την ξενάγηση στον φάρο του Κόρακα. 

Πηγή πληροφοριών: " Έκδοση για τα πέντε χρόνια του Πάρκου."



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου