Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Καλωσορίζοντας την Άνοιξη στους αγρούς!!!

Σήμερα Παρασκευή 21/03 οι δύο μεγαλύτερες τάξεις του σχολείου μας, στα πλαίσια του προγράμματος "Το νησί μου ένα καράβι που ταξιδεύει στο χρόνο" επισκέφθηκαν την περιοχή του Βουτάκου, προκειμένου να πάρουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη γη και τις αγροκαλλιέργειες. Αφορμή στάθηκε η είδηση που ανακαλύψαμε στο διαδίκτυο ότι ο Παριανός αγρότης Αρσένης Λουκής βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βιοκαλλιέργεια τοπικών προϊόντων. Επικοινωνήσαμε μαζί του και μας πρότεινε να επισκεφθούμε τον "Κήπο της Λουκίας", ένα ιδιόκτητο κτήμα το οποίο βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Ο ιδιοκτήτης του κτήματος κ. Γιώργος Λυγνός όχι μόνο μας καλοδέχτηκε, αλλά μαζί με τους συνεργάτες του, οργάνωσαν δραστηριότητες και αφιέρωσαν ένα μεγάλο μέρος του πρωινού τους για μπορέσουν οι μαθητές να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της αγροτικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τη γη και τις καλλιέργειες.

Αρχικά μας υποδέχτηκε ο κ. Λυγνός ο οποίος μας είπε λίγα λόγια για την ιστορία του κτήματος με το οποίο είναι δεμένος από τα παιδικά του χρόνια. Κατόπιν μας μίλησε για την εαρινή ισημερία μιας και σήμερα ο Ήλιος μεσουρανεί κατακόρυφα στον ισημερινό της γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές ετησίως (περ. στις 21 Μαρτίου και 22 Σεπτεμβρίου). Κατά τους αρχαίους Έλληνες, αυτή είναι η ώρα επιστροφής της Περσεφόνης από τον Άδη στη Γη και τη μητέρα της, τη Δήμητρα. Αυτή είναι η αρχή της Άνοιξης.


Στη συνέχεια τα παιδιά κλήθηκαν να εξερευνήσουν το χώρο με την προτροπή να ανακαλύψουν ένα παραδοσιακό αλώνι. Εκεί ο κ. Γλυνός μας μίλησε για τη λειτουργικότητα και τη χρήση του αλωνιού και επεσήμανε ότι το λουλούδι που έχει φυτρώσει στο συγκεκριμένο αλώνι είναι ο Ασφόδελος.





Δεύτερος σταθμός μας μέσα στο κτήμα ήταν ένα εκκλησάκι που κατασκευάζεται, το οποίο μας βοήθησε να προσανατολιστούμε στο χώρο μιας και το ιερό κάθε εκκλησίας κοιτάζει πάντα στην Ανατολή.




Η επόμενή μας στάση έγινε σε ένα "σύγχρονο αλώνι". Χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Λυγνός "εκεί που πριν δεκαετίες υπήρχε ένα πραγματικό αλώνι, σήμερα ολοκληρώθηκε η ανάμνησή του, σχεδιασμένη σε χώρο συνάντησης, συζητήσεων και μουσικής, όλα στο μέτρο του ανθρώπου και του τοπίου". Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν στο κέντρο του "αλωνιού" τη σκιά που σχηματιζόταν καθώς το φως του ήλιου έπεφτε πάνω σε ένα κατακόρυφο σίδερο και να οδηγηθούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα τρόπο υπολογισμού του χρόνου (ηλιακό ρολόι υπό κατασκευή).


 Στη συνέχεια μοιράστηκαν στα παιδιά χάρτες του κτήματος οι οποίοι τα οδήγησαν στη στέρνα και στο πηγάδι. Εκεί αναφέρθηκαν χρήσιμες πληροφορίες για τη χρήση της στέρνας και τον τρόπο κατασκευής των πηγαδιών παλιότερα αλλά και σήμερα.

 



 










Τελευταίος μας σταθμός μέσα στο κτήμα ήταν το κτίριο που κάποτε αποτελούσε  την κατοικία του πρώτου ιδιοκτήτη. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον κ. Σεβαστιανό Αναγνωστόπουλο, γεωπόνο που εργάζεται στο κτήμα, ο οποίος μας μίλησε για τον τρόπο που οργανώνεται η φύτευση των δέντρων σε ένα χωράφι αλλά και για τις δύο μεγάλες κατηγορίες των δέντρων, τα αειθαλή και τα φυλλοβόλα. Στον ίδιο χώρο ο κ. Αρσένης Λουκής μας μίλησε για τη δουλειά του αγρότη και έδωσε την παρακάτω συνέντευξη στους μαθητές της Ε΄ τάξης, Σπύρο Κονταξάκη και Στέφανο Παντελαίο. 


                             




 Μιας και σήμερα ήταν και η παγκόσμια ημέρα της ποίησης αναφέραμε μερικούς από τους ποιητές που γνωρίζουμε αλλά κυρίως είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε με μεγάλη χαρά τον μαθητή του σχολείου μας Νίκο Σκιαδά να μας απαγγέλλει δύο δικά του ποιήματα.






 Η σημερινή μέρα ήταν από τις πιο γεμάτες και δημιουργικές που ζήσαμε. Ήταν ο καλύτερος τρόπος να υποδεχτούμε την Άνοιξη. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Γιώργο Λυγνό και τους συνεργάτες του, τον κ. Δημήτρη Γιαννίση, τον κ. Σεβαστιανό Αναγνωστόπουλο και τον κ. Αρσένη Λουκή. Φεύγοντας εκτός από τις πολύτιμες εμπειρίες μας προσφέρθηκε σαν δώρο και μια ροδιά την οποία θα φυτέψουμε στην αυλή του σχολείου.


                                           
  Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Σαπουντζή Μαρία, Ξανθόπουλος Θοδωρής













                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου