Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ο χαρταετός μας.

Τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου η κα Ελένη Ραγκούση και ο κ. Γιάννης Σκανδάλης, γονείς μαθήτριας της Ε΄ τάξης του σχολείου μας, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που απευθύναμε, μας επισκέφθηκαν προκειμένου να μας βοηθήσουν στην κατασκευή χαρταετού. Τα παιδιά δεν μπορούσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους, μιας και για αρκετούς μαθητές ήταν η πρώτη φορά που θα έπαιρναν μέρος σε μια τέτοια κατασκευή. Οι επισκέπτες μας δεν παρέλειψαν να φέρουν μαζί τους και τα υλικά που απαιτούνται και πολύ γρήγορα η τάξη μετατράπηκε σε εργαστήρι κατασκευής χαρταετού. Αν και υπάρχουν  διάφορες παραλλαγές δημιουργίας χαρταετού εμείς χρησιμοποιήσαμε τα ακόλουθα υλικά: τρία ελαφριά ξύλινα πηχάκια (80 εκ. το καθένα), πολύ λεπτό νάυλον (εμείς χρησιμοποιήσαμε σακούλες σκουπιδιών), γερό σπάγκο, χρωματιστά καλαμάκια για διακόσμηση και μικρές πλαστικές σακούλες  για την ουρά.

Διαδικασία κατασκευής:

Ο σκελετός.


Στα άκρα από κάθε πηχάκι κάναμε δύο μικρές εγκοπές. Περάσαμε το σπάγκο περιμετρικά του χαρταετού κάνοντας μία στροφή σε κάθε εγκοπή έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα κανονικό εξάγωνο. Κατόπιν δέσαμε γερά μεταξύ τους τα τρία πηχάκια από τη μέση  και αφήσαμε περίπου μισό μέτρο σπάγκο να κρέμεται.














Τα ζύγια.

 
Στην μία πλευρά του εξαγώνου, αντίθετα από αυτή που προορίζουμε για την ουρά δέσαμε τα ζύγια. Τα ζύγια είναι το πιο σημαντικό μέρος του χαρταετού όσων αφορά το πέταγμα. Είναι δύο κομμάτια σπάγκος, δεμένα στις άκρες ε & ζ (βλέπε διπλανό σχήμα) που με τη σειρά τους ενώνονται με το κομμάτι  του σπάγκου που αφήσαμε να κρέμεται από το κέντρο του χαρταετού. Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ισοσκελή τρίγωνα γι αυτό είναι απαραίτητη η ακριβής μέτρηση. Εκεί που ενώνονται τα ζύγια δέσαμε ένα γερό σπάγκο την καλούμπα.














Η επιφάνεια.


Για να φτιάξουμε την επιφάνεια τοποθετήσαμε το σκελετό πάνω στο πλαστικό από τις σακούλες, που είχαμε προηγουμένως κόψει στο μέγεθος περίπου του σκελετού μας και γυρίσαμε τα περιθώρια προς τα μέσα ενώνοντας το πλαστικό με το σκελετό με τη βοήθεια συρραπτικού. Για διακόσμηση κολλήσαμε χρωματιστά καλαμάκια που είναι πολύ ελαφριά και δε θα επηρεάσουν επιπλέον το βάρος του χαρταετού μας.















Η ουρά.



Στην απέναντι πλευρά από την οποία δέσαμε τα ζύγια τοποθετήσαμε την ουρά. Χρειάζεται πάλι ακριβής μέτρηση (αβ=αγ=γδ=δβ) και το μήκος της ουράς πρέπει  να είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο από του μήκος του αετού. Την ουρά την φτιάξαμε χρησιμοποιώντας μικρές πλαστικές σακούλες αλλά μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει και λωρίδες χαρτιού, οι οποίες πρέπει να τοποθετηθούν σε απόσταση 15-20 εκ. η μία από την άλλη.














Ο χαρταετός μας είναι έτοιμος. Τώρα το μόνο που απομένει είναι ο κατάλληλος καιρός για να τον πετάξουμε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ την κα Ελένη και τον κ. Γιάννη για τη διάθεση και το χρόνο που αφιέρωσαν για να μας καθοδηγήσουν. Χωρίς αυτούς δεν θα τα καταφέρναμε. Είμαστε σίγουροι ότι οι οδηγίες τους θα φανούν χρήσιμες σε όσους από σας θελήσετε να κατασκευάσετε το δικό σας χαρταετό. Εμείς σας ευχόμαστε να περάσετε μια όμορφή Καθαρά Δευτέρα και για όσους το επιχειρήσουν "καλά πετάγματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου