Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ορχήστρες και μουσικά όργανα.

"Συνήθως σήμερα, όταν μιλάμε για μια ορχήστρα, ξέρουμε ακριβώς τι εννοούμε. Είναι μια ομάδα 60 περίπου εκτελεστών που παίζουν όλοι τα σημαντικότερα όργανα από τις οικογένειες των ξύλινων και χάλκινων πνευστών, των εγχόρδων και των κρουστών.
Η κύρια ομάδα οργάνων της ορχήστρας είναι τα έγχορδα. Τα πρώτα βιολιά παίζουν τις σημαντικότερες μελωδίες, αλλά μερικές φορές αλλάζουν με τα δεύτερα βιολιά, που κάθονται πίσω τους ή απέναντί τους. Το πρώτο βιολί (ο επικεφαλής των πρώτων βιολιών) είναι και ο επικεφαλής όλης της ορχήστρας και είναι τόσο σημαντικός, όσο και ο αρχιμουσικός. Στην ορχήστρα υπάρχουν ακόμα από όργανα βιόλες, δεύτερα βιολιά, βιολοντσέλα, ξύλινα και χάλκινα πνευστά και κρουστά.
Οι ορχήστρες χρησιμοποιούν συνήθως κάποιον που στέκεται μπροστά τους και κρατά τον χρόνο για όλους. Είναι ο αρχιμουσικός ή ο διευθυντής ορχήστρας ή ο μαέστρος, όπως λέγεται. Αυτός κρατά το χρόνο, κάνει τους εκτελεστές να αρχίζουν και να σταματούν μαζί, τους θυμίζει πού πρέπει να παίξουν αργότερα ή γρηγορότερα, έτσι όπως θέλει ο συνθέτης."(Γνωριμία με τη μουσική, μετάφρ. Φ. Aρβανίτης, εκδ. Διάγραμμα, Aθήνα, 1984)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μουσικά όργανα ανοίξτε την παρακάτω εφαρμογή και κάντε κλικ στην επιλογή "Μουσικά όργανα"

http://ts.sch.gr/repo/online-packages/dim-mousiki-a-st/d16-web/suburbs/index.htm

                                                                                                         Πηγή:Ψηφιακό σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου