Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Να το πάρει το ποτάμι...

Στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωγραφίας της Ε΄ τάξης μιλήσαμε για τα ποτάμια. Αρχικά αναρωτηθήκαμε πώς η φύση δημιουργεί ένα ποτάμι. Αφού διατυπώσαμε τις υποθέσεις μας αναζητήσαμε πληροφορίες στο  διαδίκτυο και μάθαμε ότι:
"Οι νέοι ποταμοί γεννιούνται όταν υπάρχει μια ξαφνική αλλαγή στο φυσικό τοπίο, παραδείγματος χάριν εξαιτίας ενός σεισμού ή μιας καθίζησης εδάφους. Η παραμόρφωση που γίνεται από τέτοια γεγονότα είναι καθοριστική, αφού αλλάζει την ροή του νερού και δημιουργεί νέο δίκτυο από ρέματα. Το νερό των ποταμών προέρχεται από μια πηγή ή  μπορεί να προέλθει από το λιώσιμο των πάγων και του χιονιού. Οι ποταμοί, διαμορφώνονται καθώς το νερό ρέει πάνω στο έδαφος. Η κίνηση αυτή συνοδεύεται και από διάβρωση η οποία  χαράζει το κανάλι από το οποίο περνά το νερό. Συνήθως οι ποταμοί χρειάζονται πάρα πολύ χρόνο για να δημιουργηθούν, μπορεί όμως να διαμορφωθούν και γρήγορα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν". (Πηγή:http://www.geodifhs.com/2/post/2010/03/37.html)

Στη συνέχεια είδαμε όλες αυτές τις πληροφορίες οπτικοποιημένες όπως παρουσιάζονται στο παρακάτω βίντεο.
 
                         



Κατόπιν επεξεργαστήκαμε τις πληροφορίες του βιβλίου για τα μέρη ενός ποταμού:
Εικόνα Τις πηγές: είναι το μέρος του ποταμού που βρίσκεται ψηλά στα βουνά, όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες χιονιού και νερού.
ΕικόναΤην κυρίως ροή: είναι το μεγαλύτερο μέρος του ποταμού, που ξεκινά από τις πηγές και φθάνει μέχρι τη θάλασσα. Κατά μήκος του τμήματος αυτού πολλοί παραπόταμοι ενώνονται με αυτό και έτσι αυξάνεται η ποσότητα νερού που μεταφέρει το ποτάμι.
Εικόνα Τις εκβολές: είναι το τμήμα του ποταμού που καταλήγει στη θάλασσα και συνήθως χωρίζεται σε πολλά μικρότερα τμήματα σχηματίζοντας ένα Δέλτα. Εκεί η περιοχή έχει μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον, γιατί συγκεντρώνονται σπάνια πουλιά και πολλά είδη φυτών.( Πηγή: http://ebooks.edu.gr)

κάντε κλικ στην εικόνα για δείτε τα μέρη του ποταμού


Συνεχίσαμε με τις πληροφορίες του βιβλίου για τα χαρακτηριστικά των ποταμών της Ελλάδας:

"Η Ελλάδα έχει πολλούς ορμητικούς ποταμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν μικρό μήκος. Η ορμητικότητά τους οφείλεται στο γεγονός ότι διασχίζουν μικρή απόσταση ξεκινώντας από το βουνό μέχρι να φθάσουν χαμηλότερα στο επίπεδο της θάλασσας. Η ποσότητα νερού που μεταφέρουν είναι διαφορετική από εποχή σε εποχή. Πολύ νερό μεταφέρουν κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν παρατηρούνται έντονες βροχοπτώσεις. Οι πηγές των μεγαλύτερων ποταμών βρίσκονται στην οροσειρά της Πίνδου, η οποία καθορίζει την κατεύθυνση της ροής τους προς το Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος".

Χρησιμοποιήσαμε την παρακάτω εφαρμογή για να εντοπίσουμε τη θέση των ελληνικών ποταμών στο χάρτη.

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-E100/692/4594,20788/extras/ged19_gr-rivers/index.html
Ολοκληρώσαμε τις δραστηριότητες μας με μια ακόμη χρήσιμη εφαρμογή από την οποία πήραμε περισσότερες πληροφορίες για τον κάθε ποταμό χωριστά.

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-E100/692/4594,20788/extras/ged19_GreekRivers/index.html

Για να αξιολογήσουμε τις γνώσεις μας σχετικά με την δημιουργία των ποταμών και μέρη από τα οποία αποτελούνται κάναμε την παρακάτω άσκηση:

http://dim-pa-athin.att.sch.gr/potami.htm

                                                                                                 

Πηγές:http://www.geodifhs.com/2/post/2010/03/37.html, http://ebooks.edu.gr, http://dim-pa-athin.att.sch.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου