Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Η γέννηση των ηπείρων.




Ο πλανήτης μας δεν είχε πάντοτε την ίδια μορφή. Άλλαζε συνεχώς από τότε που δημιουργήθηκε. Πριν από 500.000.000 χρόνια οι ήπειροι και οι ωκεανοί είχαν τελείως διαφορετική μορφή από τη σημερινή. Αυτές οι αρχαίες ήπειροι με την πάροδο πολλών εκατομμυρίων ετών μετακινηθήκαν προοδευτικά προσεγγίζοντας η μία την άλλη.






Πριν από διακόσια εκατομμύρια χρόνια οι ήπειροι είχαν ενωθεί μεταξύ τους σε ένα ενιαίο κομμάτι, την Παγγαία ήπειρο. Η θάλασσα που τότε περιέβαλε την μοναδική αυτή ήπειρο ονομάστηκε Πανθάλασσα. 


 



Η Παγγαία ήπειρος δεν έμεινε συμπαγής για πολύ. Πριν από 190.000.000 χρόνια είχε ήδη διαχωριστεί σε μικρότερα κομμάτια, τα δύο μεγαλύτερα από τα οποία ονομάστηκαν Λαυρασία και Γκοντβάνα. Η θάλασσα που περιέβαλε αυτά τα κομμάτια ονομάστηκε Τηθύς θάλασσα. 



Πριν από 135.000.000 χρόνια οι δύο μεγάλες ήπειροι είχαν αρχίσει με τη σειρά τους να διαχωρίζονται σε ακόμα μικρότερα κομμάτια. Συγκεκριμένα η Λαυρασία διαχωρίστηκε σε δύο κομμάτια, εκ των οποίων το ένα έμελλε να αποτελέσει στο μέλλον τη Βόρεια Αμερική και η Γκοντβάνα διαχωρίστηκε σε δύο επίσης τμήματα, την Αφρική και την μελλοντική Νότια Αμερική. Την ίδια περίοδο είχε αρχίσει να σχηματίζεται η Ανταρκτική ήπειρος και η Ινδία, η οποία ήταν ακόμη νησί.







Πριν από 65.000.000 εκατομμύρια χρόνια είχε σχηματιστεί η Αφρική, η Βόρεια Αμερική που ήταν ενωμένη με την Ευρώπη και η Νότια που ήταν ακόμα νησί.





 


Πριν από 50.000.000 χρόνια είχε σχηματιστεί και η Αυστραλία, ενώ η γη είχε αποκτήσει σχεδόν τη μορφή που έχει σήμερα με τα δύο τμήματα της Αμερικής ενωμένα μεταξύ τους και την Ινδία ενσωματωμένη στην Ασία.




Αν θέλετε να παρακολουθήσετε όλα τα παραπάνω οπτικοποιημένα κάντε κλικ στην εφαρμογή που ακολουθεί:

http://e-geografia.eduportal.gr/geo-e/ged25_gennesi-ipeiron/index.html
                                      
                                                                                          Πηγή: http://e-geografia.eduportal.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου