Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Το δελφινοκόριτσο

Σήμερα 27 Νοεμβρίου συναντήθηκε η Α' με τη Β' τάξη για να ακούσει το "δελφινοκόριτσο", ένα χαρούμενο τραγούδι σε στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, που όπως αποδείχτηκε μερικά παιδιά το ήξεραν ήδη.Πριν από αυτό όμως, οι μαθητές έπρεπε να σκεφτούν τι μπορεί να είναι ένα δελφινοκόριτσο, για ποιους λόγους να το λένε έτσι και να φανταστούν πώς μπορεί να μοιάζει και πού θα μπορούσαμε να το συναντήσουμε.

Αφού συζητήθηκαν όλες οι πιθανές εκδοχές χάρη στη φαντασία των μαθητών, προχωρήσαμε στην μελέτη των στίχων.Σε χάρτη της Ελλάδας είδαμε πού βρίσκονται οι Σπέτσες και η Ύδρα, που αναφέρονται στο ποίημα και έπειτα ακούσαμε το τραγούδι.


Με συντροφιά τη μελωδία δημιουργήσαμε σε δυάδες εικαστικά έργα μεικτής τεχνικής: ζωγραφική σε συνδυασμό με κολάζ (μία τεχνική που αγαπούσε και ο ίδιος ο Ελύτης), που μπορείτε να θαυμάσετε στο βίντεό μας!                                                                                         










                                                                                                                         
        
Στη συνέχεια η Β΄ τάξη έφτιαξε ένα ακόμα κολάζ με φωτογραφίες και πληροφορίες που είχαν συλλέξει οι μαθητές για τον ποιητή.


                                      Ελευθερία Ζέλκα, Πηνελόπη Δήμου
Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Οδυσσέα Ελύτη, "Μαρίνα"

Η συνάντησή μας με το μεγάλο ποιητή έγινε την Πέμπτη 21/11 με μία μέρα καθυστέρηση από την προκαθορισμένη  ημερομηνία. Το μελοποιημένο ποίημα που επεξεργαστήκαμε ήταν η "Μαρίνα".Το μάθημα ξεκίνησε με την επίδειξη του  βίντεο που περιλάμβανε τις ζωγραφιές των μαθητών από το μελοποιημένο ποίημα της περασμένης εβδομάδας το "Θαλασσινό τριφύλλι". Ακολούθησε η απαγγελία του καινούριου προς επεξεργασία ποιήματος, με την επεξήγηση λέξεων - κλειδιών. Η μία από τις δύο εκπαιδευτικούς ζωγράφισε στον πίνακα, θέματα που  σχετίζονται με το ποίημα, ενώ η άλλη περνούσε από τα παιδιά κρατώντας αρωματικά φυτά ( δυόσμο και βασιλικό), ενεργοποιώντας έτσι την οσφρητική μνήμη των παιδιών.Ακολούθησε η ακρόαση διαφορετικών εκτελέσεων του ποιήματος - τραγουδιού. Παράλληλα τα παιδιά ζωγράφιζαν αφού προηγουμένως είχαν θέσει σε εγρήγορση τις αισθήσεις της ακοής και της όρασης. Παρακάτω μπορείτε να θαυμάσετε τις δημιουργίες των παιδιών και τραγουδήσετε τους μελοποιημένους στίχους σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Στα φωνητικά ακούγεται η Γιώτα Νέγκα.

                       

Μαρίνα

                                                           Στίχοι:  
Οδυσσέας Ελύτης
                                                      Μουσική:  
Μίκης Θεοδωράκης
 Μαρίνα πράσινο μου αστέρι
Μαρίνα φως του αυγερινού
Μαρίνα μου άγριο περιστέρι
και κρίνο του καλοκαιριού

Δώσε μου δυόσμο να μυρίσω,
λουίζα και βασιλικό,
μαζί μ’ αυτά να σε φιλήσω,
και τι να πρωτοθυμηθώ

Τη βρύση με τα περιστέρια,
των αρχαγγέλων το σπαθί,
το περιβόλι με τ’ αστέρια,
και το πηγάδι το βαθύ

Τις νύχτες που σε σεργιανούσα,
στην άλλη άκρη τ’ ουρανού
και ν’ ανεβαίνεις σε θωρούσα,
σαν αδελφή του αυγερινού

Μαρίνα πράσινο μου αστέρι
Μαρίνα φως του αυγερινού
Μαρίνα μου άγριο περιστέρι
και κρίνο του καλοκαιριού

Ελευθερία Ζέλκα-Πηνελόπη Δήμου
Διαβάστε περισσότερα

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Στον ελαιώνα και στο λιοτρίβι.


Η Α΄, Β΄, Γ΄ και η Δ΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή σε ελαιώνα  και σε ελαιοτριβείο της περιοχής. Η εκδρομή έγινε στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης καθώς και κάποιων ενοτήτων στα βιβλία της Γλώσσας.
Οι στόχοι της εκδρομής ήταν : 
  • Η συνεργασία των μαθητών διαφορετικής ηλικίας.
  • Να μάθουν οι μαθητές βιωματικά τον τρόπο συγκομιδής της ελιάς.
  • Να δουν τα στάδια επεξεργασίας της ελιάς για την παραγωγή του λαδιού.
Τα βήματα της εκδρομής μας ήταν τα ακόλουθα : 
Νωρίς το πρωί, μετά την πρωινή προσευχή, επιβιβαστήκαμε στα λεωφορεία. Έπειτα από μια σύντομη διαδρομή φτάσαμε στον ελαιώνα. Ο κύριος Ηλίας και ο συνεργάτης του μας υποδέχτηκαν θερμά κι η μικρή μας ξενάγηση ξεκίνησε …
Τα παιδιά είδαν τον παραδοσιακό τρόπο μαζέματος της ελιάς με το χέρι, περάσαμε στο χτένι και στο τέλος στο μηχάνημα για τα υψηλότερα κλαδιά. Την επίδειξη ακολούθησε η ενασχόληση των μαθητών με το λιομάζωμα, πρώτα με το χέρι σε συνδυασμό με το χτένι, ενώ η χρήση του μηχανήματος έγινε από έναν εκπαιδευτικό , δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους μαθητές να μαζεύουν ελιές από το δίχτυ και να γεμίζουν τους κουβάδες με τον καρπό.
Αφού, τελείωσαν τη δουλειά τους , ήρθε η ώρα του κολατσιού. Όλοι ανυπομονούσαν πότε θα έρθει η ώρα της επίσκεψής μας στο λιοτρίβι, για να δουν το αποτέλεσμα των κόπων τους. Η ώρα δεν άργησε να φτάσει… φεύγοντας από το χωράφι πήραμε μαζί μας, κλαδιά και φύλλα για διάφορες κατασκευές.
Επιβιβαστήκαμε στα πούλμαν με προορισμό το λιοτρίβι στο Καμάρι.

Όταν φτάσαμε η χαρά και ο ενθουσιασμός όλων ήταν μεγάλος. Ξεναγηθήκαμε στο χώρο του λιοτριβιού, ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία των μηχανημάτων , τόσο των σύγχρονων όσο και κάποιων παλαιότερων, καθώς και για τα στάδια επεξεργασίας της ελιάς  μέχρι να γίνει λάδι.

Στο ελαιοτριβείο γευτήκαμε φρεσκότατο λαδάκι, ψωμί και τυρί που μας φίλεψαν οι ιδιοκτήτες τους, τους οποίους ευχαριστούμε πολύ. Φεύγοντας πήραμε μαζί μας λάδι που μοιράστηκε στα παιδιά.
Στα παιδιά της Α΄ τάξης έγινε αφήγηση δύο παραμυθιών σχετικά με το θέμα, οι τίτλοι είναι οι εξής :  «Το παραμύθι της ελιάς»,  «Το καλάμι και η ελιά».
Ευχαριστούμε όλους όσους μας βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδρομής μας καθώς και για την προσφορά των προϊόντων και των φιλεμάτων τους.



Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Το θαλασσινό τριφύλλι.

Την Τετάρτη, 13/11/2013  μαθητές και δασκάλες της Πρώτης και της Δευτέρας τάξης του σχολείου μας συναντηθήκαμε για δεύτερη φορά με αφορμή τα μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη. Στην αρχή της συνάντησης είδαμε το βίντεο με τις ζωγραφιές  από το προηγούμενο ποίημα που επεξεργαστήκαμε : «Γεια σου, κύριε Μενεξέ». Ο ενθουσιασμός  ήταν μεγάλος! Τα παιδιά ένιωσαν περήφανα που αντίκρισαν τα έργα τους και ένα χαμόγελο διαγράφηκε στα προσωπάκια όλων.

 Μετά την προβολή του βίντεο , ανακοινώσαμε τον τίτλο του καινούριου ποιήματος που θα γνωρίζαμε :"Το θαλασσινό τριφύλλι". Διαβάσαμε τους στίχους και στη συνέχεια εξηγήσαμε λέξεις που πιθανόν να δυσκόλευαν τα παιδιά. Η ακρόαση του ποιήματος ξεκίνησε… . Μετά την πρώτη ακρόαση ζητήθηκε από τους μαθητές να κλείσουν τα μάτια τους και να ταξιδέψουν στους στίχους του. Στο τέλος, ζητήθηκε να αναφέρουν τα χρώματα που είδαν σ΄ αυτό το φανταστικό ταξίδι ( πράσινο, μπλε, πορτοκαλί κ.ά ).

Οι ακροάσεις από διαφορετικές εκτελέσεις συνεχίζονταν καθ' όλη τη  διάρκεια που οι μαθητές ζωγράφιζαν. Ακούστηκε, μάλιστα, μια πιο σύγχρονη εκτέλεση με συνδυασμό της ελληνικής και της γαλλικής γλώσσας. Έτσι, μας δόθηκε η ευκαιρία να αναφέρουμε ότι ο ποιητής έζησε στο Παρίσι και τα έργα του μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες. Στη συνέχεια αποτυπώσαμε τους στίχους στις ζωγραφιές μας. Με αυτές φτιάξαμε το δικό μας βίντεο το οποίο μπορείτε να απολαύσετε παρακάτω.
                          

                           

                                                                                        Πηνελόπη Δήμου & Ελευθερία Ζέλκα
Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Πολυτεχνείο, Νοέμβριος 2013. Σχολική γιορτή & Δρόμοι Ελευθερίας.

                               Η σχολική γιορτή.
Την Παρασκευή 15/11 γιορτάσαμε την επέτειο του Πολυτεχνείου στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγκαιριάς. Ο χώρος διαμορφώθηκε κατάλληλα με τα λουλούδια που έφτιαξαν οι μαθητές της Ε και της Στ τάξης και τις ζωγραφιές των μαθητών της Πρώτης τάξης του σχολείου μας. Η γιορτή μας περιλάμβανε τραγούδια από τους μαθητές της Τρίτης και της Τετάρτης τάξης, παρουσίαση του χρονικού της εξέγερσης από τους μαθητές της Πέμπτης και της Έκτης ενώ  η Δευτέρα τάξη έγραψε και απήγγειλε συνθήματα της εποχής και τίμησε με λουλούδια και ποιήματα αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία.








                                                     
                                                         





                                                                                                                          Δρόμοι ελευθερίας.

Τη Δευτέρα 17/11 στην παραλία της Αλυκής πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι αγώνες ''Δρόμοι Ελευθερίας''. Μαθητές από τα σχολεία της Πάρου και της Αντιπάρου αγωνίστηκαν για να γιορτάσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Τους αγώνες τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου και ο Δήμαρχος της Πάρου κ. Χ. Βλαχογιάννης. Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στους αγώνες και ένα μεγάλο μπράβο στο σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημ. Σχολείου Αγκαιριάς για την αξιέπαινη πρωτοβουλία και την άψογη διοργάνωση.


Στον αγώνα δρόμου 700 μέτρων για αγόρια και κορίτσια Γ' και Δ' τάξης Δημοτικού αναδείχθηκαν οι παρακάτω νικητές :
                                                                         Αγόρια:




1ος Πατέλης Αντώνης

2ος Ρηγόπουλος Γιώργος

3ος Μάρκου Κέβιν


                                                                        Κορίτσια:



1η Μίλτσοβ Άσια

2η Τσαχπίνη Αγγελική

3η Παντελαίος Μπουά Αμελίνα


Στον αγώνα δρόμου 1200 μέτρων για αγόρια και κορίτσια Ε' και ΣΤ' τάξης Δημοτικού αναδείχθηκαν οι παρακάτω νικητές :
                                                                     Αγόρια:


1ος Τσαντάνης Γιώργος

2ος Μένγκα Άγγελος

3ος Άλλκο Ντένις


               Κορίτσια:



1η Κοβάτση Οκσάνα

2η Τζίνι Σερένα

3η Φαρούπη Μαρία


    Εικόνες από τους αγώνες.








Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

"Ο πειρατής κι ο νάνος", παραμύθι από τους μαθητές της Β΄ τάξης.


  Το παραμύθι που ακολουθεί είναι μια συλλογική δημιουργία των μαθητών της Β’ τάξης, που προέκυψε από το μάθημα της Γλώσσας και συγκεκριμένα από την Ενότητα 7, «Πώς λέμε ΟΧΙ;» , του σχολικού εγχειριδίου «Ταξίδι στον κόσμο της γλώσσας» (βιβλίο μαθητή, Α’ τεύχος). Η ενότητα αυτή διαπραγματεύεται το παραμύθι ως κειμενικό είδος και ωθεί τα παιδιά να γράψουν το δικό τους παραμύθι χρησιμοποιώντας μάλιστα και τις λέξεις 

              άμαξα, βαρέλι, βιολί, νησί, πειρατής, ήλιος, διαμάντι, πυξίδα, παπαγάλος, νάνος.

Αφού οι μαθητές αποφάσισαν και κατέληξαν σε ένα συγκεκριμένο τέλος για το παραμύθι, στη συνέχεια κάθε μαθητής παροτρύνθηκε να σκεφτεί και να γράψει τον δικό του τίτλο, καθώς και να αλλάξει την κατάληξη της ιστορίας και να φανταστεί μια διαφορετική.

                                                          Ο πειρατής κι ο νάνος



 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας πειρατής σ’ ένα νησί που το έλεγαν Πειρατονήσι. Μια μέρα με δυνατό ήλιο καθόταν στη σκιά ενός φοίνικα, όταν ήρθε κοντά του ένας κουτσομπόλης παπαγάλος

 -         Θα πάρω τα διαμάντια! Θα πάρω τα διαμάντια! Φώναζε ο παπαγάλος.


Ο πειρατής πετάχτηκε αμέσως σαν ελατήριο!

-         Ποια διαμάντια; Ρώτησε με την ελπίδα να πάρει μια απάντηση.

-         Τα διαμάντια του νάνου! Τα διαμάντια του νάνου! είπε πάλι ο παπαγάλος.


-         Και πού βρίσκονται αυτά τα διαμάντια; συνέχισε ο πειρατής.

-         Σε μια άμαξα, σε μια άμαξα! απάντησε ο παπαγάλος.

-         Και πού είναι αυτή η άμαξα; άρχισε να χάνει την υπομονή του ο πειρατής!

-         Στο νησί των νάνων! Στο νησί των νάνων! είπε επιτέλους ο παπαγάλος.






Μια και δυο ο πειρατής ετοιμάζει το καράβι του, παίρνει και την πυξίδα του να του δείχνει τη σωστή κατεύθυνση και σαλπάρει για το Νανονήσι!













Μόλις κατέβηκε στην ακτή, πήρε το μονοπάτι που οδηγούσε στο δάσος. Μετά από πολύ περπάτημα συνάντησε μπροστά του την άμαξα που κατοικούσε ο νάνος. Χωρίς να χάσει χρόνο, άνοιξε την πόρτα και αντίκρισε το νάνο. Σε μια γωνιά υπήρχε και ένα βαρέλι που ξεχείλιζε διαμάντια! 













-         Ήρθα για να πάρω αυτό το βαρέλι με τα διαμάντια! είπε ο πειρατής στο νάνο με όλη του την αγριάδα.

-         Και ποιος σου είπε ότι θα σε αφήσω; Αυτά τα διαμάντια είναι δικά μου! διαμαρτυρήθηκε ο νάνος.




 Τότε ο πειρατής έβγαλε το μαγικό του βιολί, που είχε βρει σε κάποιο του ταξίδι, και άρχισε να παίζει. Το βιολί αυτό είχε την ιδιότητα να νανουρίζει όποιον το άκουγε. Έτσι ο νάνος αποκοιμήθηκε κατευθείαν!



Ο πειρατής, όταν είδε το νάνο να κοιμάται του καλού καιρού, πήρε το βαρέλι στην αγκαλιά του και το πήγε στο καράβι του. Την ώρα που άφηνε την ακτή πίσω του, είδε το νάνο να τρέχει και να βουτάει στη θάλασσα, για να τον προλάβει! Μάταια, όμως… Ο πειρατής έφτασε στο Πειρατονήσι, ενώ ο νάνος ακόμα κολυμπάει…                                                                                 
                                                                                                          

                                                                                                               Ελευθερία Ζέλκα
Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

«Γεια σου, κύριε Μενεξέ!»



  Φέτος η Α’ και η Β’ τάξη θα ασχοληθεί συνεργατικά στην Ευέλικτη Ζώνη με τη μελοποιημένη ποίηση, και κυρίως με τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Το πρόγραμμα έχει τον τίτλο «Καμιά  φορά στα ποιήματα, στις λέξεις, στα τραγούδια ακούω φτεροκοπήματα θαρρώ από αγγελούδια» και εντάσσεται στη θεματολογία «πολιτιστική κληρονομιά, ο τόπος μου». 


 
                Το τραγούδι «Γεια σου, κύριε Μενεξέ» προέκυψε μετά την επίσκεψή μας στο φυτώριο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Επιλέξαμε το θέμα, ακόμη, γιατί η μουσική και η ποίηση πάντα γοήτευε τα παιδιά.


 Στόχος μας είναι οι μαθητές να απολαύσουν την ακρόαση ποιοτικής μουσικής, να γνωρίσουν το έργο σημαντικών Ελλήνων ποιητών και να χαρούν τη δημιουργία ζωγραφικών έργων με βάση τους στίχους. Παράλληλα οι μαθητές των δύο τάξεων θα γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους και θα μάθουν να συνεργάζονται.


Ξεκινήσαμε, λοιπόν, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου τη γνωριμία μας με τον Ελύτη με βασικές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του, προβολή φωτογραφιών και βίντεο, συζήτηση για την ποίηση και τη σχέση της με τη μουσική και ακρόαση του τραγουδιού «Γεια σου, κύριε Μενεξέ» σε συνδυασμό με κινητικό παιχνίδι. Στη συνέχεια αποτυπώσαμε τους στίχους στις ζωγραφιές μας. Με αυτές φτιάξαμε το δικό μας βίντεο! 

                          

Πηνελόπη Δήμου &  Ελευθερία Ζέλκα
Διαβάστε περισσότερα

Δρόμοι Ελευθερίας 2013






Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αγκαιριάς διοργανώνει και φέτος τον καθιερωμένο πια αγώνα δρόμου " Δρόμοι Ελευθερίας". Ο αγώνας γίνεται στα πλαίσια των τιμητικών εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου και έχει σαν στόχο την καλλιέργεια του μηνύματος του ομαδικού πνεύματος και του "ευ αγωνίζεσθαι".


Ο αγώνας  θα διεξαχθεί στο Λιμανάκι της Αλυκής την Κυριακή 17/11/2013 στις 10.30 π.μ. και περιλαμβάνει:

Δρόμο 700μ. για μαθητές Γ' και Δ' τάξης (αγόρια-κορίτσια).

Δρόμο 1200μ. για μαθητές Ε' και ΣΤ' τάξης (αγόρια-κορίτσια).

 Απονομή τιμητικών διπλωμάτων σε όλους τους συμμετέχοντες.

Απονομή μεταλλίων στους νικητές.

Δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να  υποβάλετε στα Δημοτικά Σχολεία μέχρι τις 13/11/2013.

Για να κατεβάσετε την αίτηση συμμετοχής πατήστε στο παρακάτω εδώ




Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Οι κηπουροί της Αγκαιριάς

Σήμερα Παρασκευή 01/11 ξεκινήσαμε στο σχολείο μας μια προσπάθεια περιποίησης και εμπλουτισμού των παρτεριών της αυλής μας. Δάσκαλοι, μαθητές και γονείς ενώσαμε τις δυνάμεις μας και το ρίξαμε στην κηπουρική. Η αρχή είχε γίνει αρκετούς μήνες πριν από το Σύλλογο Γονέων του Σχολείου μας  αλλά τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί και χρειάζονται συχνά παρακολούθηση, περιποίηση, πότισμα  δηλαδή  φροντίδα και αφοσίωση. Η μέρα λοιπόν ξεκίνησε με τσάπισμα-τι ωραίος τρόπος εκτόνωσης αλήθεια- ξεχορτάριασμα και συντήρηση του αυτόματου ποτίσματος. Αργότερα τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές της Πρώτης και της Δευτέρας τάξης οι οποίοι φύτεψαν σε διάφορα σημεία τους βολβούς που πήραν από την επίσκεψη τους στο φυτώριο της κας Γιώτας Σιφναίου. Κάθε μαθητής είναι τώρα πια υπεύθυνος για την περιποίηση του δικού του φυτού. Το μόνο που χρειάζεται είναι φροντίδα, αγάπη άντε και λίγος ιδρώτας. Η περιποίηση του κήπου μας θα συνεχιστεί σ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όποιος άλλος θέλει να συμβάλει μπορεί να βρεθεί κοντά μας κάθε Παρασκευή στις 08.00. Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς του σχολείου μας κ. Πέτρο Μάρκου και κα Αυγουστίνα Τσαντουλή για την πολύτιμη βοήθειά τους στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας.













Διαβάστε περισσότερα