Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Μπενέτου Σκιαδά και στο Φούρνο της Αγκαιριάς

   
Την Τετάρτη 22 Μαΐου οι τάξεις Α’, Β’ και Γ’ επισκέφτηκαν με τους δασκάλους τους το λαογραφικό μουσείο κυκλαδικού πολιτισμού Μπενέτου Σκιαδά στην Αλυκή. Οι μαθητές περιηγήθηκαν αρχικά στον εξωτερικό χώρο σε μια πανέμορφη αυλή ανάμεσα σε μινιατούρες σημαντικών κτιρίων που συναντάμε στην Ελλάδα και  ιδιαίτερα στα νησιά της: το κάστρο της Αντιπάρου, τους ανεμόμυλους της Μυκόνου, το αρχαίο θέατρο της Μήλου, το λιμάνι της Σαντορίνης, το μυκηναϊκό ανάκτορο της Πάρου, το Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, αλλά και το Δημοτικό Σχολείο της Αγκαιριάς όπως ήταν παλιότερα! Μας περίμενε ακόμα μία έκπληξη: το τελευταίο δημιούργημα του κύριου Μπενέτου, υπό κατασκευή ακόμη, η Εκατονταπυλιανή της Πάρου.
                Στο εσωτερικό του μουσείου είδαμε μινιατούρες πλοίων από τα αρχαία χρόνια  μέχρι την πρόσφατη ιστορία, κυρίως ιστιοφόρων, περίτεχνα καμωμένων με μεράκι και πολύ κόπο. Φύγαμε εντυπωσιασμένοι ευχαριστώντας θερμά την κυρία Πόπη που μας ξενάγησε με υπομονή.

 

 

 

 


               




  Στη συνέχεια η Γ’ τάξη επισκέφτηκε τον περίφημο φούρνο της Αγκαιριάς του κύριου Γιώργου Χανιώτη. Εκεί οι μαθητές έμαθαν για τη διαδικασία παραγωγής αλευριού και ψωμιού, είδαν ένα σύγχρονο μύλο σε λειτουργία, τα μηχανήματα που ζυμώνουν το ψωμί και τα άλλα αρτοσκευάσματα, τους φούρνους και τις αποθήκες με πολλών ειδών τσουβάλια με αλεύρι. ΄Εμειναν εντυπωσιασμένοι με την καθαριότητα σε όλους τους χώρους και την αυστηρή τήρηση των κανονισμών υγιεινής και φυσικά πολύ ευχαριστημένοι από τα κεράσματα του κυρίου Γιώργου στο τέλος της ξενάγησης.


                                                                                                                        Ελευθερία Ζέλκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου