Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Σκυταλοδρομία ανάγνωσης 2012-2013 (μέρος 2)

Η σκυταλοδρομία ανάγνωσης που διεξάγεται ανάμεσα στο σχολείο μας και στο Δημ. Σχ, της Νάουσας συνεχίζεται. Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση των μαθητών των δύο σχολείων, αφού είχε προηγηθεί η επίσκεψη των "Ναουσαίων " στο σχολείο μας πριν μερικούς μήνες. Οι επισκέψεις και οι δραστηριότητες των μαθητών εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των δράσεων της φιλαναγνωσίας που πραγματοποιούν τα δύο σχολεία.
Οι μαθητές της Β΄ τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτικά παιχνίδια, με θέμα τα ζωάκια που πρωταγωνιστούσαν στο βιβλίο, που οι δύο τάξεις διάβασαν και επεξεργάστηκαν κατά τη διάρκεια της ευέλικτης ζώνης. Το πρώτο παιχνίδι στηρίχθηκε σε εικόνες που προβλήθηκαν με βιντεοπροβολέα, στο χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου. Εκεί τα παιδιά των δύο σχολείων αναγνώριζαν τα ζώα των εικόνων και μιλούσαν γι' αυτά. Το δεύτερο παιχνίδι έγινε στην αυλή του σχολείου. Τα παιδιά των δύο τάξεων χωρίστηκαν σε ομάδες και έκαναν μια σκυταλοδρομία. Έπρεπε να συνδυάσουν αθλητικές ικανότητες (αφού έτρεχαν) με πληροφορίες για τα ζώα-ήρωες του βιβλίου, αναφέροντας ονόματα, εικόνες και χαρακτηριστικά. ήταν μια δραστηριότητα γεμάτη ένταση, χαρά με κύριο χαρακτηριστικό την ευγενή άμιλλα ανάμεσα στους μαθητές.
Οι μαθητές της Γ΄ τάξης προετοιμάστηκαν διαβάζοντας το βιβλίο «Τα δεντελένια χέρια», της Ειρήνης Μάρα. Έφτιαξαν ερωτήσεις μέσα από το βιβλίο  και δημιούργησαν όμορφα κολάζ από τις εικόνες του μυθιστορήματος . Οι μαθητές μας διάβασαν το βιβλίο στους συμμαθητές τους της Νάουσας και στη συνέχεια τους έκαναν τις ερωτήσεις κατανόησης που οι ίδιοι σκέφτηκαν . Μέσα από τις ερωτήσεις καταλήξαμε ότι στη ζωή δεν έχει σημασία η εξωτερική ομορφιά όταν δεν συνοδεύεται από εσωτερική πνευματική «ομορφιά» . Στη συνέχεια παρουσιάσαμε τα κολάζ τα οποία δημιουργήσαμε και χαρίσαμε δυο από αυτά  στους μαθητές της Νάουσας , ένα για κάθε τμήμα της Γ΄ τάξης .Από την μεριά τους οι μαθητές της Νάουσας μας καθήλωσαν παρουσιάζοντας μας ένα θεατρικό δρώμενο , αφορμή ήταν το απόσπασμα του βιβλίου από το μυθιστόρημα «Το χαρούμενο λιβάδι» .  Οι μαθητές του ενός τμήματος μας έπαιξαν το συγκεκριμένο απόσπασμα του βιβλίου και οι υπόλοιποι μας έκαναν ερωτήσεις κατανόησης . Μέσα από αυτές αναδύθηκε και εδώ ένα πολύ σημαντικό μήνυμα ότι όλοι πρέπει να είμαστε κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων . Τέλος μεγάλη χαρά μας προκάλεσε η ιστορία, που μας έγραψε η μαθήτρια της Γ΄ τάξης της Νάουσας , η οποία  μιλούσε για τον Αλή ένα παιδί από την Αίγυπτο που  αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του και να έρθει στην Ελλάδα ως μετανάστης . Τα παιδιά συγκινήθηκαν και βρήκαν πολλές ομοιότητες με το θέμα του βιβλίου.

Τελειώνοντας την επίσκεψη μας παίξαμε ενδοδαπέδια παιχνίδια στην αυλή του σχολείου, σερβιριστήκαμε από τον νόστιμο μπουφέ που είχαν ετοιμάσει για μας γονείς της Γ΄ τάξης και ξεναγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους εκπαιδευτικούς της Νάουσας για την φιλοξενία τους και τους γονείς για τα νόστιμα εδέσματα που μας ετοίμασαν . Ελπίζουμε και ευχόμαστε η συνεργασία μας να συνεχιστεί και στο μέλλον .


                                                   
                                                                       Τα κολλάζ  μας


                                                                                        
                                                                                       Οι δάσκαλοι της Β΄ και Γ΄ τάξης:
                                                                                  Στουγιάννου Γιώργος, Χαριστός Εμμανουήλ

1 σχόλιο:

  1. Πολύ χαίρομαι που σας βρίσκω. Έρχομαι από το ιστολόγιο μιας καλής ηλ. φίλης, της Νίκης - Ονειροποιείο.
    Με συγκινήσατε! Τα θερμά μου συγχαρητήρια, για την ποιότητά σας ως παιδαγωγοί!!! Χιλιάδες μπράβο, για όλα όσα, με τόση αγάπη, προσφέρετε στα παιδιά του σχολείου σας!!!
    Να είστε πάντα καλά, και να συνεχίζετε το όμορφο έργο σας!
    Με την αγάπη μου
    Ροδούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή