Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο Παροικιάς και στην Εκατονταπυλιανή


Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου οι μαθητές των Α’ και Β’ τάξεων επισκέφτηκαν με τους δασκάλους τους πρώτα το αρχαιολογικό μουσείο της Παροικιάς κι έπειτα τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής.
            Στο αρχαιολογικό μουσείο περιηγηθήκαμε αρχικά στον εξωτερικό χώρο, παρατηρήσαμε τα εκθέματα που βρίσκονται εκεί, όπως τάφοι, επιτύμβιες στήλες, μαρμάρινες τεφροδόχους, τεράστια αγγεία και αγάλματα. Ύστερα, περάσαμε στις δυο κύριες αίθουσες, όπου εκτίθενται περίφημα αγάλματα, όπως αυτό της Γοργούς και της Νίκης της Πάρου, η επιτύμβια ανάγλυφη παράσταση του Αρχιλόχου, το χρονικό της Πάρου και πλήθος αγαλμάτων και άλλων αντικειμένων, όπως κοσμήματα, αγαλματίδια, θραύσματα από αγγεία, πήλινα και γυάλινα σκεύη και τμήματα εργαλείων και όπλων.

            Στο χώρο του μουσείου είχε την καλοσύνη να μας ξεναγήσει και να μοιραστεί τις γνώσεις του μαζί μας ο κύριος Χρίστος Γεωργούσης, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την υπομονή του.

             Στη συνέχεια, μεταβήκαμε στο χώρο της Εκατονταπυλιανής. Θαυμάσαμε την επιβλητική πρόσοψη του ναού και παρατηρήσαμε τον αύλιο χώρο με τα αρχαία μάρμαρα. Μπαίνοντας στο ναό προσκυνήσαμε τις εικόνες και ακούσαμε με προσοχή τον κύριο Γιώργο Καρδάση, που μας μίλησε για την ιστορία του από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, για την αρχιτεκτονική και τις ανακατασκευές που υπέστη, για τους σπουδαιότερους χώρους και τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα στο ναό και για τις παραδόσεις σχετικά με την Αγία Ελένη και την Οσία Θεοκτίστη. Τέλος, τον ακολουθήσαμε για να μας δείξει το Ιερό Βήμα, το εικόνισμα, τον τάφο και το «πάτημα» της Οσ. Θεοκτίστης και το περίφημο βαπτιστήριο του 4ου αιώνα σε σχήμα σταυρού.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον πατέρα Χρίστο και τον κύριο Γιώργο Καρδάση για την ξενάγηση.





















Οι εκπαιδευτικοί των Α’ και Β’ τάξεων,

Ζέλκα Ελευθερία και Στουγιάννου Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου