Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

«Ο Καραγκιόζης θαλασσόλυκος» - Αφήγηση από την Α’ τάξη

 
Στο μάθημα «Θέατρο Σκιών» του βιβλίου της Γλώσσας οι δυο μικροί ήρωες Άρης και Μαρίνα παρατηρούν μία αφίσα για την παράσταση «ο Καραγκιόζης θαλασσόλυκος». Στη συνέχεια υπάρχει μία άσκηση όπου ζητείται από τους μαθητές να κυκλώσουν τα αντικείμενα που περιέχουν «θ» στο όνομά τους, για να βρουν τι πήρε μαζί του ο Καραγκιόζης στο ταξίδι του. Με αφορμή την αφίσα και τις λέξεις αυτές σκεφτήκαμε να γράψουμε το δικό μας σενάριο σε αφηγηματική μορφή. Τα αντικείμενα που έπρεπε να υπάρχουν στην ιστορία είναι: σπαθί, θήκη, θερμόμετρο, καλάθι και κιθάρα.


«Κάποτε ο πασάς έβγαλε φιρμάνι ότι όποιος κατάφερνε να σκοτώσει και να του φέρει το γιγάντιο σαλάχι που κατέστρεφε τα δίχτυα των ψαράδων, θα μπορούσε να τρώει πλουσιοπάροχα κάθε μέρα στο παλάτι για όλη του τη ζωή!Μόλις το άκουσε αυτό ο Καραγκιόζης που πεινούσε συνέχεια, δεν έχασε ευκαιρία. Πήρε μια βάρκα  κι ένα καλάθι, για να βάλει μέσα τα μικρά ψάρια που θα ψάρευε πρώτα με το καλάμι του, κι ανοίχτηκε στη θάλασσα.

 Πώς θα έβρισκε πού ζούσε το γιγάντιο σαλάχι; Σίγουρα θα ζούσε στα πολύ βαθιά νερά, που είναι και τα πιο κρύα. Γι’ αυτό πήρε μαζί του κι ένα θερμόμετρο που μετράει τη θερμοκρασία της θάλασσας!  Κάθε τόσο το βουτούσε στα κύματα, για να καταλάβει πού βαθαίνουν τα νερά. Οι ώρες όμως περνούσαν και το γιγάντιο σαλάχι πουθενά!  Ευτυχώς είχε φέρει την κιθάρα του μαζί κι έπαιζε τα αγαπημένα του τραγούδια, για να περνά η ώρα. Με τη μουσική μαζεύτηκαν πολλά ψάρια κι αφού ψάρεψε μερικά, τα έβαλε για δόλωμα.

Σε λίγο φάνηκε και το γιγάντιο σαλάχι! Ο Καραγκιόζης δε μπορούσε να το τραβήξει με το καλάμι του, τόσο θεόρατο και βαρύ που ήταν! Για μια στιγμή τα ‘χασε και δεν ήξερε τι να κάνει. Ύστερα όμως σκέφτηκε το λαχταριστό γεύμα στο παλάτι του πασά και του ‘ρθε η ιδέα! Έβγαλε το σπαθί του από τη θήκη και κάρφωσε το σαλάχι στην πλάτη, έτσι όπως κολυμπούσε δίπλα στη βάρκα. Έπειτα το φόρτωσε με κόπο στη βάρκα και γύρισε πίσω στο παλάτι.

Ο πασάς εντυπωσιάστηκε! Κάλεσε τον Καραγκιόζη να τρώει κάθε μέρα στο τραπέζι του. Και το ίδιο βράδυ στήσανε ένα μεγάλο γλέντι, για να το γιορτάσουνε. Μάλιστα μαγείρεψαν το σαλάχι  κι έφαγε απ’ αυτό ολόκληρη η πολιτεία!»



Ζέλκα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ώρα για αποταμίευση

Η τελευταία μέρα του μήνα που μας πέρασε έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης. Απευθυνθήκαμε λοιπόν στο τοπικό υποκατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου του νησιού μας και παρευρέθηκε στο σχολείο μας ο αρμόδιος υπάλληλος προκειμένου να μιλήσουμε για την αποταμίευση. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν τη μεγάλη σημασία που έχει η αποταμίευση για τον καθένα από εμάς ξεχωριστά αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας και επισημάνθηκε  από τους ίδιους τους μαθητές ότι η αποταμίευση θα μπορούσε να είναι  μία από τις προτεινόμενες λύσεις για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Μιλήσαμε επίσης για έννοιες όπως εγκράτεια, αυτοκυριαρχία, προγραμματισμός και πρόβλεψη για το μέλλον. Στο  τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκε στους μαθητές ενημερωτικό υλικό και κουμπαράδες οι οποίοι προσφέρθηκαν στους μαθητές των οποίων οι ζωγραφιές και οι σχετικές εκθέσεις βραβεύτηκαν από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας. Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για την πολύτιμη ενημέρωση και την προσφορά του υλικού και των κουμπαράδων που μοιράστηκαν στα παιδιά.























                                                               Οι ζωγραφιές μας :

















Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Οι εκδηλώσεις μας για το Πολυτεχνείο

Την Παρασκευή 16/11 γιορτάσαμε την επέτειο του Πολυτεχνείου στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγκαιριάς. Ο χώρος διαμορφώθηκε κατάλληλα με συνθήματα και ζωγραφιές των μαθητών της Δευτέρας και της Έκτης τάξης του σχολείου μας. Η γιορτή μας περιλάμβανε τραγούδια από τους μαθητές της Τρίτης και της Πέμπτης τάξης, ποιήματα από τα παιδιά της Τετάρτης τάξης και μια παρουσίαση των γεγονότων του Νοέμβρη του 73. Ένα μέρος της γιορτής μας ήταν αφιερωμένο στους μικρούς μαθητές του σχολείου μας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι δύσκολο να μιλήσεις σε μικρά παιδιά για έννοιες όπως δημοκρατία, ελευθερία, ισονομία ή να εξηγήσεις γιατί κάνουμε εκλογές και ποιος μπορεί να είναι ο πιο κατάλληλος να πάρει αποφάσεις για άλλους, διαλέξαμε να απευθυνθούμε στους μικρούς μας μαθητές με ένα παραμύθι. Το παραμύθι λέγεται ''Στο δάσος'', είναι γραμμένο από τη Σοφία Ζαραμπούκα, μια συγγραφέα που φιλοξενήσαμε πέρυσι στο σχολείο μας και το αφηγήθηκαν οι μαθητές της Πέμπτης τάξης του σχολείου μας. 


















Διαβάστε περισσότερα

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Δρόμοι Ελευθερίας 2012


   

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αγκαιριάς διοργανώνει και φέτος τον καθιερωμένο πια αγώνα δρόμου " Δρόμοι Ελευθερίας". Ο αγώνας γίνεται στα πλαίσια των τιμητικών εκδηλώσεων στην επέτειο του Πολυτεχνείου και έχει σαν στόχο την καλλιέργεια του μηνύματος του ομαδικού πνεύματος και του "ευ αγωνίζεσθαι".


Ο αγώνας  θα διεξαχθεί στο Λιμανάκι της Αλυκής το Σάββατο 17/11/2012 στις 10.00 π.μ. και περιλαμβάνει:

Δρόμο 700μ. για μαθητές Γ' και Δ' τάξης (αγόρια-κορίτσια).

Δρόμο 1200μ. για μαθητές Ε' και ΣΤ' τάξης (αγόρια-κορίτσια).

 Απονομή τιμητικών διπλωμάτων σε όλους τους συμμετέχοντες.

Απονομή μεταλλίων στους νικητές.

Δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να  υποβάλετε στα Δημοτικά Σχολεία μέχρι τις 13/11/2012.

Για να κατεβάσετε την αίτηση συμμετοχής πατήστε στο παρακάτω link

Αίτηση- Δήλωση συμμετοχής στους αγώνες Ελευθερίας
Διαβάστε περισσότερα