Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Τα φυτά στη ζωή και στην τέχνη

   Με αφορμή την ενότητα της Μελέτης περιβάλλοντος «Τα φυτά του τόπου μου» συζητήσαμε καταρχήν για τη σπουδαιότητα της ύπαρξης των φυτών και του ρόλου τους ως ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη μας. Κατόπιν μελετήσαμε πιο συγκεκριμένα τα διάφορα είδη των φυτών και τις κατηγορίες που μπορούμε να τα ταξινομήσουμε, τα μέρη των φυτών και τη λειτουργία τους, την προσαρμογή τους ανάλογα με τις εποχές καθώς και τις ανάγκες τους για νερό και ήλιο.
            Στο Ανθολόγιο βρήκαμε το ποίημα «Συμφωνία μ’ ένα δέντρο» του Γιώργου Κρόκου και τον αρχαίο  μύθο «Η Πίτυς και ο Παν» του Οβίδιου. Αναφερθήκαμε επίσης και στη θεά Δήμητρα, προστάτιδα της γεωργίας.

            Διαβάσαμε κι άλλα παραμύθια σχετικά με δέντρα, όπως «Το δέντρο που έδινε» του Σελ Σιλβερστάιν, «Ο κάμπος με το μοναδικό δέντρο», «Η λεύκα και η βερυκοκιά» και «Η κυρά της αυλής» από το βιβλίο «Τα δέντρα μας» της Θέτης Χορτιάτη. Τραγούδια που ακούσαμε και προτείνουμε και σε σας είναι: «Χρυσοπράσινο φύλλο» του Μίκη Θεοδωράκη, «Τα δέντρα» του Παύλου Παυλίδη και «Το δέντρο» των Φοίβου Δεληβοριά και Αλκίνοου Ιωαννίδη.

            Οι δραστηριότητες που μας άρεσαν πιο πολύ ήταν η συλλογή φύλλων από φυτά της αυλής του σχολείου μας, με τα οποία, αφού παρατηρήσαμε το σχήμα και την υφή τους, φτιάξαμε διάφορες κατασκευές: ένα μεγάλο ομαδικό δέντρο με κηρομπογιές και αληθινά φύλλα καθώς  και έργα κολλάζ-ζωγραφικής με σπρέι με τα οποία διακοσμήσαμε την τάξη. Ζωγραφίσαμε ακόμα διάφορα δέντρα, λουλούδια και λαχανικά με τα μέρη που τα αποτελούν.

            Φυσικά, φυτέψαμε τις φακές μας σε βαμβάκι και παρατηρήσαμε τις ρίζες να ξεπηδούν από τους σπόρους και τους βλαστούς να ψηλώνουν μέρα με τη μέρα. Μάλιστα κολλήσαμε στους πάτους των πλαστικών μπουκαλιών μάτια και στόματα για να μοιάζουν με πρόσωπα και οι βλαστοί με μαλλιά!


Α’ τάξη

Ζέλκα Ελευθερία































1 σχόλιο:

  1. Καλό μήνα!!! Μπράβο στα παιδιά και στη δασκάλα τους!!! Όλα πολύ όμορφα!!!! Καλή συνέχεια στις όμορφες δραστηριότητες σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή