Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

«Ο Καραγκιόζης θαλασσόλυκος» - Αφήγηση από την Α’ τάξη

 
Στο μάθημα «Θέατρο Σκιών» του βιβλίου της Γλώσσας οι δυο μικροί ήρωες Άρης και Μαρίνα παρατηρούν μία αφίσα για την παράσταση «ο Καραγκιόζης θαλασσόλυκος». Στη συνέχεια υπάρχει μία άσκηση όπου ζητείται από τους μαθητές να κυκλώσουν τα αντικείμενα που περιέχουν «θ» στο όνομά τους, για να βρουν τι πήρε μαζί του ο Καραγκιόζης στο ταξίδι του. Με αφορμή την αφίσα και τις λέξεις αυτές σκεφτήκαμε να γράψουμε το δικό μας σενάριο σε αφηγηματική μορφή. Τα αντικείμενα που έπρεπε να υπάρχουν στην ιστορία είναι: σπαθί, θήκη, θερμόμετρο, καλάθι και κιθάρα.


«Κάποτε ο πασάς έβγαλε φιρμάνι ότι όποιος κατάφερνε να σκοτώσει και να του φέρει το γιγάντιο σαλάχι που κατέστρεφε τα δίχτυα των ψαράδων, θα μπορούσε να τρώει πλουσιοπάροχα κάθε μέρα στο παλάτι για όλη του τη ζωή!Μόλις το άκουσε αυτό ο Καραγκιόζης που πεινούσε συνέχεια, δεν έχασε ευκαιρία. Πήρε μια βάρκα  κι ένα καλάθι, για να βάλει μέσα τα μικρά ψάρια που θα ψάρευε πρώτα με το καλάμι του, κι ανοίχτηκε στη θάλασσα.

 Πώς θα έβρισκε πού ζούσε το γιγάντιο σαλάχι; Σίγουρα θα ζούσε στα πολύ βαθιά νερά, που είναι και τα πιο κρύα. Γι’ αυτό πήρε μαζί του κι ένα θερμόμετρο που μετράει τη θερμοκρασία της θάλασσας!  Κάθε τόσο το βουτούσε στα κύματα, για να καταλάβει πού βαθαίνουν τα νερά. Οι ώρες όμως περνούσαν και το γιγάντιο σαλάχι πουθενά!  Ευτυχώς είχε φέρει την κιθάρα του μαζί κι έπαιζε τα αγαπημένα του τραγούδια, για να περνά η ώρα. Με τη μουσική μαζεύτηκαν πολλά ψάρια κι αφού ψάρεψε μερικά, τα έβαλε για δόλωμα.

Σε λίγο φάνηκε και το γιγάντιο σαλάχι! Ο Καραγκιόζης δε μπορούσε να το τραβήξει με το καλάμι του, τόσο θεόρατο και βαρύ που ήταν! Για μια στιγμή τα ‘χασε και δεν ήξερε τι να κάνει. Ύστερα όμως σκέφτηκε το λαχταριστό γεύμα στο παλάτι του πασά και του ‘ρθε η ιδέα! Έβγαλε το σπαθί του από τη θήκη και κάρφωσε το σαλάχι στην πλάτη, έτσι όπως κολυμπούσε δίπλα στη βάρκα. Έπειτα το φόρτωσε με κόπο στη βάρκα και γύρισε πίσω στο παλάτι.

Ο πασάς εντυπωσιάστηκε! Κάλεσε τον Καραγκιόζη να τρώει κάθε μέρα στο τραπέζι του. Και το ίδιο βράδυ στήσανε ένα μεγάλο γλέντι, για να το γιορτάσουνε. Μάλιστα μαγείρεψαν το σαλάχι  κι έφαγε απ’ αυτό ολόκληρη η πολιτεία!»



Ζέλκα Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου