Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Το ταξίδι μας στη βυζαντινή τέχνη

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου οι τάξεις Δ΄, Ε΄ και Στ΄ του σχολείου μας επισκέφτηκαν το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Θαλασσίτη στην περιοχή του Λογαρά. Η επίσκεψη μας έγινε στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος " Αναζητώντας τις Βυζαντινές Τοιχογραφίες στα νησιά των Κυκλάδων" που σχεδιάστηκε από το τμήμα Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών προγραμμάτων της 2ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. 
Το εκκλησάκι χρονολογείται μεταξύ του 13ου και 14ου αιώνα μ.Χ. και είναι ένας από τους τέσσερις ναούς που έχουν διασωθεί στην Πάρο από την Βυζαντινή εποχή. Οι τοιχογραφίες που καλύπτουν εσωτερικά όλους τους τοίχους είναι ίσως οι αρχαιότερες από τις μέχρι σήμερα γνωστές τοιχογραφίες του νησιού. Δυστυχώς όμως οι σπάνιες αυτές τοιχογραφίες με την πάροδο των αιώνων και την υγρασία που επικρατεί στην περιοχή έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές.











Αρχικά ξεναγηθήκαμε  από τις υπευθύνους του προγράμματος στο εξωτερικό και στο εσωτερικό του ναού και μάθαμε χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία του  και την τεχνική της βυζαντινής τοιχογραφίας. Στη συνέχεια είδαμε πως φτιάχνεται το κονίαμα (το υλικό πάνω στο οποίο ζωγράφιζαν οι Βυζαντινοί τις τοιχογραφίες) και αναμιγνύοντας τα κατάλληλα υλικά όπως άμμο, ασβέστη κλπ φτιάξαμε το δικό μας κονίαμα πάνω στο οποίο ζωγραφίσαμε με φυσικά χρώματα τη δική μας τοιχογραφία.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου