Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Επίσκεψη στο μουσείο Περαντινού

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου οι τάξεις Α', Β' και Γ' του σχολείου μας επισκέφτηκαν το μουσείο γλυπτικής Νικόλαου Περαντινού στη Μάρπησσα, όπου εκτίθενται 192 γλυπτά του, ανάλυφα και σχέδια.
Ο Νίκος Περαντινός, παιδί του Λεονάρδου Περαντινού, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1910. Το 1928 φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήρι Γλυπτικής του Θωμά Θωμόπουλου, τελειώνοντας πήρε το πτυχίο Γλυπτικής μαζί με το Χρυσοβέργειο Βραβείο και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Παρίσι. Το 1941 διορίστηκε μόνιμος γλύπτης του Αρχαιολογικού Μουσείου όπου εκτέλεσε σημαντικές εργασίες αποκατάστασης αρχαίων γλυπτών. Δάσκαλος της απλότητας και της κλασσικής φόρμας, κατά καιρούς πήρε πολλές διακρίσεις και βραβεία.Τέλος η Ακαδημία Αθηνών στις 23 Μαρτίου 1991 του απένειμε το Αριστείο Καλών Τεχνών στον τομέα της Γλυπτικής.
Μετά το θάνατό του (20 Ιουλίου ΄91) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. Φύλλου 1045) η ίδρυση του “Μουσείου Γλυπτικής Μάρπησσας Πάρου Νικόλαος Περαντινός” με πλήθος γλυπτών, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η Μαντώ Μαυρογέννους και η στήλη της Μάρπησσας και του Απόλλωνα.
Η υπάλληλος του μουσείου μας μίλησε για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη και μας ξενάγησε στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο. Στους μαθητές κάθε τάξης δόθηκαν καρτέλες με δραστηριότητες και κατά την περιήγησή τους συμπλήρωσαν πληροφορίες σχετικά με τα εκθέματα. Έπειτα παρακολούθησαν μια προβολή για τη διαδικασία κατασκευής χάλκινων γλυπτών με καλούπι. Τέλος, μεταβήκαμε στην παραλία του Λογαρά για παιχνίδι και δημιουργίες γλυπτών στην άμμο!












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου