Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Αναζητώντας τις Βυζαντινές Τοιχογραφίες στα νησιά των Κυκλάδων

Το σχολείο μας συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα " Αναζητώντας τις Βυζαντινές Τοιχογραφίες στα νησιά των Κυκλάδων" που σχεδιάστηκε από το τμήμα Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών προγραμμάτων της 2ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. 
Το πρόγραμμα αφορά ένα αρκετά μεγάλο αριθμό βυζαντινών τοιχογραφημένων μνημείων στις Κυκλάδες, πολλά από τα οποία είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό. Σε όλα σχεδόν τα νησιά των Κυκλάδων διασώζονται τοιχογραφημένα σύνολα  ή απλώς σπαράγματα ζωγραφικής. 


Στο νησί μας την Πάρο διασώζονται σπάνιες παλαιοχριστιανικές τοιχογραφίες (4ος-6ος αι.) στην Εκατονταπυλιανή ενώ τοιχογραφίες του 13ου αι. σώζονται στον κοιμητηριακό πιθανότατα ναό, στα Πρωτόρια της Νάουσας και στον Άγιο Γεώργιο το Θαλασσίτη στο πίσω Λιβάδι. 



Εντυπωσιακό είναι επίσης το πλήθος των τοιχογραφημένων ναών στη Νάξο (7ος-14ος αι.) και στη Σίκινο (13ος-14ος αι.).











 Βυζαντινές τοιχογραφίες επίσης συναντούμε στη Μήλο, στην Κέα στην Άνδρο ενώ σπαράγματα βυζαντινών τοιχογραφιών σώζονται στη Σέριφο, στην Κύθνο, στη Θήρα, στην Ανάφη, στη Φολέγανδρο στην Ίο, στη Μύκονο και στην Αμοργό.Η βυζαντινή ζωγραφική των Κυκλάδων στο σύνολό της χαρακτηρίζεται επαρχιακή, με ποικιλία στην ποιότητα και στην τεχνοτροπία και ορισμένες φορές αποτελεί παραγωγή τοπικών εργαστηρίων ή ζωγράφων που δουλεύουν σε διαφορετικά μνημεία. Σε ελάχιστες περιπτώσεις διακρίνεται η προέλευση νεωτερικών τεχνοτροπικών ρευμάτων από τα μεγάλα καλλιτεχνικά κέντρα της εποχής, ενώ μεμονωμένα τοιχογραφικά σύνολα αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της βυζαντινής τέχνης στον κυκλαδίτικο χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου