Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Αφιέρωμα στη Σοφία Ζαραμπούκα από το ολοήμερο τμήμα

Με την προσμονή της επίσκεψης της συγγραφέα παιδικών βιβλίων Σοφίας Ζαραμπούκα, το σχολείο μας εφοδίασε τη βιβλιοθήκη με τα έργα της και όλες οι τάξεις στρώθηκαν στο διάβασμα! 
 
Αρχικά διαβάσαμε το βιβλίο της «Φυσικά… σ’αγαπώ», μια ιστορία σε μορφή κόμικ . Πρόκειται για μια ιστορία για τη φύση και την αγάπη. Ένας άπληστος και αδιάφορος, χωρίς φίλους άνθρωπος χτίζει το εργοστάσιό του,  μολύνει την περιοχή και βλάπτει τη φύση  με κάθε είδους τρόπο. Ώσπου μπαίνουν στη ζωή του δυο παιδιά. Με το αγνό ενδιαφέρον και τη φροντίδα τους θα βάλουν κι αυτόν στο σωστό δρόμο. Αφού παρατηρήσαμε την ιδιαίτερη εικονογράφηση και συζητήσαμε για τη μορφή των κόμικ, φτιάξαμε και  δικές μας ζωγραφιές με θέματα από το βιβλίο. Χρησιμοποιήσαμε χρωματιστές κιμωλίες πάνω σε μαύρο χαρτί.









 
«ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ»  …πάνε Βόσπορο, Αγία Σοφία, Τοπ Καπί, μπλε τζαμί, Χρυσή Πύλη

Δυο αδέσποτοι σκύλοι και αχώριστοι φίλοι συζητούν. Ο Τζαμάλ εξηγεί στο Ρεξ ότι το όνομά του στα λατινικά σημαίνει «βασιλιάς». Και πιάνουν κουβέντα για τους βασιλιάδες και τα παλάτια. Παίρνουν μια γάτα κι ένα μαγικό χαλί και πετάνε για την Κωνσταντινούπολη, να δούνε από κοντά αληθινά παλάτια. Περνούν πάνω από τις Κυκλάδες και την Πάρο, πάνω από τον Ελλήσποντο και βλέπουν τα πιο βασικά αξιοθέατα της Πόλης. Μία ιστορία σε μορφή κόμικς με πολλά μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία, που δίνει ευκαιρίες για σύνδεση με τα μαθήματα της Γεωγραφίας και της Ιστορίας αλλά και τη μυθολογία.Πριν τη διαβάσουμε, μελετήσαμε το χάρτη της Ευρώπης και της βυζαντινής αυτοκρατορίας, είδαμε στον προτζέκτορα φωτογραφίες από το Βόσπορο, την Αγία Σοφία, τα τείχη και άλλα σημαντικά μέρη της Πόλης, και ακούσαμε μουσική από τη συμφωνική ορχήστρα της Κων/πολης (cd: Dogu ruzgari wind of east - Goksel Baktagir Symphony of Istanbul).








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου