Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Οι νομοί της Ελλάδας




Click to Mix and Solve
Ένα χρήσιμο παζλ για να εξασκηθούν παίζοντας οι μαθητές, στην διαίρεση της χώρας μας σε νομούς.


Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Εορτασμός επετείου 28ης Οκτωβρίου


 

 Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγκαιριάς γιορτάσαμε την επέτειο του ΟΧΙ. Οι μαθητές της Τρίτης και της Τετάρτης τάξης μας παρουσίασαν τα γεγονότα της εποχής, τραγούδησαν, είπαν ποιήματα και έπαιξαν χαρακτηριστικούς ρόλους σε μικρά σκετς. Τα παιδιά, μας ταξίδεψαν με τον ενθουσιασμό τους 71  χρόνια πριν, όταν οι Έλληνες ενωμένοι πέτυχαν το ακατόρθωτο: απέναντι σε μια υπερδύναμη υπερασπίστηκαν με επιτυχία την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά τους.  Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που με την εξαίρετη προσπάθειά τους μας έδωσαν τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε κι εμείς τις σημερινές δυσκολίες.
Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Νάξο

Στα πλαίσια του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Φωνές νερού μυριάδες η Τετάρτη τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου το αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου. Εκεί οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα ευρήματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού και να εργαστούν με το ειδικό τεύχος δραστηριοτήτων που είχε συνταχθεί για το σκοπό αυτό. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στο Κάστρο της Χώρας όπου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το  Ενετικό μουσείο το οποίο στεγάζεται στo ιστορικό βενετσιάνικο αρχοντικό-πυργόσπιτο των οικογενειών Della Rocca  και Barozzi,  δίπλα στην Τρανή Πύλη. Κτίστηκε το 1207 και μας ταξίδεψε στο χρόνο. Ας δούμε όμως τις εντυπώσεις των μαθητών από την επίσκεψη τους στη Νάξο :


 

Μόλις φτάσαμε στη Νάξο, ανεβήκαμε σε ένα λόφο όπου βρισκόταν η Πορτάρα. Μία τεράστια πόρτα από μάρμαρο στην είσοδο του λιμανιού. Εκεί υπήρχαν κι άλλες μαρμάρινες πέτρες.




Μετά πήγαμε στο μουσείο όπου είδαμε τηγανόσχημα, ειδώλια, αγγεία, βελόνες, μπουκαλάκια, κοσμήματα, σφραγίδες, περόνες και ψέλλια.


Είχα διαβάσει για όλα αυτά στην Ιστορία αλλά τώρα τα είδα ζωντανά. 




 Στο μουσείο υπήρχαν γιγάντια αγγεία του κυκλαδικού πολιτισμού. Το βλέμμα μου στράφηκε σε ένα μαρμάρινο άγαλμα που παρίστανε το θεό Απόλλωνα. Νόμιζα ότι θα μου μιλούσε.......




 

Στο μουσείο μας έδωσαν ένα βιβλίο με δραστηριότητες. Ο κύριος μας διάβασε το βιβλίο και κάναμε κάτι ασκήσεις. 



 



Αφού τις συμπληρώσαμε ανεβήκαμε στην ταράτσα όπου είχε ένα τεράστιο ψηφιδωτό με την Ευρώπη και τον ταύρο (ο Δίας)






 Στην ταράτσα κάναμε τις υπόλοιπες δραστηριότητες του φυλλαδίου και ζωγραφίσαμε διάφορα τηγανόσχημα. Αυτά ήταν αγγεία σε σχήμα τηγανιού αλλά οι αρχαιολόγοι δεν ξέρουν που χρησιμοποιούνταν. Μου άρεσε περισσότερο ένα τηγανόσχημο με σχέδιο σε σχήμα σπείρας.




Μετά το αρχαιολογικό μουσείο επισκεφθήκαμε ένα παλιό ενετικό αρχοντικό. Σήμερα είναι το Ενετικό μουσείο. Είδαμε κοσμήματα, όπλα, όμορφα κρεβάτια, ωραία στρωμένα τραπέζια κι ένα ωραίο γραφείο.Περισσότερο απ' όλα μου άρεσαν οι ξύλινες φιγούρες του Καραγκιόζη που ήταν κρεμασμένες στον τοίχο.

Περάσαμε υπέροχα στη Νάξο. Θα ήθελα να πάμε και σ' άλλο νησί, να μάθουμε κι άλλα πράγματα.

Νικόλας Βιτζηλαίος, Άγγελος Σκανδάλης, Κων/νος Πολυχρονόπουλος, Αντώνης Ραγκούσης, Ελένη Χανιώτη, Άντα Δρακάκη

Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Δραστηριότητες ολοήμερου. Σεπτέμβρης- Οκτώβρης 2011

Στον ελεύθερο χρόνο που έχουμε μετά τη μελέτη των μαθημάτων συνηθίζουμε συχνά να διαβάζουμε παραμύθια και ιστορίες από βιβλία. Στην πρώτη μας γνωριμία διαβάσαμε στην τάξη το βιβλίο «Η Μίλι, η Μόλι κι ο Αλφ» της Pittar Gill, που πραγματεύεται την αποδοχή ενός καινούριου, διαφορετικού μαθητή στο σχολείο. Αφού συζητήσαμε για τις ομοιότητες και τις διαφορές μας, φτιάξαμε ένα κολλάζ από ζωγραφιές με τα χέρια των παιδιών και το ονομάσαμε «Τα αποτυπώματά μας».
 
            


Η ανάγνωση στην τάξη συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες με τον «Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι», «Το δέντρο που έδινε» του Σελ Σιλβερστάιν και τις ιστορίες «Ο κάμπος με το μοναδικό δέντρο» και «Η λεύκα κι η βερυκοκιά» από το βιβλίο «Τα δέντρα μας» της Θέτης Χορτιάτη. Την ανάγνωση ακολουθούσαν δραστηριότητες όπως συζήτηση και σχολιασμός, ζωγραφική και κολλάζ, ακρόαση μουσικής (π.χ. «Τα δέντρα», Παύλος Παυλίδης).  Προέκυψε ακόμα ένα ομαδικό κολλάζ με τίτλο «Όνειρα στο μαγικό χαλί».





  
Ένα βιβλίο που μας απασχόλησε λίγο περισσότερο ήταν «Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους» του Νικόλαου Ανδρικόπουλου, το οποίο έχει θέμα την αποδοχή της διαφορετικότητας μέσα σε ένα πιο φανταστικό περιβάλλον. Μετά την ανάγνωση σχεδιάσαμε και κόψαμε τους δικούς μας πολύχρωμους ανθρώπους και φτιάξαμε ένα ωραίο κολλάζ. 






Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα ζώα στις 4 Οκτώβρη ζωγραφίσαμε ο καθένας το αγαπημένο του ζώο και συζητήσαμε για τη ζωή τους, για την προσφορά τους στον άνθρωπο και πώς ο άνθρωπος συμπεριφέρεται σ’ αυτά. 




Άλλη μια δραστηριότητα δημιουργικής απασχόλησης που άρεσε στους μαθητές ήταν η συγγραφή κόμικς με έτοιμες εικόνες. Έπρεπε να σκεφτούν και να συμπληρώσουν τους διαλόγους και να προσθέσουν χρώμα.
 


Η δασκάλα του Ολοήμερου,
Ζέλκα Ελευθερία
Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Μικροί ερευνητές

Με αφορμή το μάθημα "Οργάνωση δεδομένων και πληροφοριών" του βιβλίου των μαθηματικών, οι μαθητές της Τετάρτης τάξης γίνανε ερευνητές. Έφτιαξαν ερωτηματολόγιο και απευθύνθηκαν στους συμμαθητές τους, με σκοπό να μάθουν πόσα φρούτα καταναλώνουν την ημέρα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας τα παιδιά πρέπει να τρώνε τουλάχιστον δύο φρούτα τη μέρα. Με βάση τις απαντήσεις των μαθητών διαπιστώσαμε ότι τα περισσότερα φρούτα τα τρώνε οι μαθητές της ΣΤ Τάξης, ακολουθούν οι μαθητές της Γ και της Δ Τάξης ενώ οι μαθητές της Ε Τάξης μάλλον χρειάζονται περισσότερες βιταμίνες.                               
 
                      
   Γ ΤΑΞΗΔ ΤΑΞΗΕ ΤΑΞΗΣΤ ΤΑΞΗ
Λιγότερα από δύο 5132
Ακριβώς δύο3537
Περισσότερα από δύο118711
Σύνολο19141320







 
 

































Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο μας

Οι μαθητές της Τετάρτης τάξης περιγράφουν με λέξεις και εικόνες το σχολείο μας :


Αντώνης Ραγκούσης
Άγγελος Σκανδάλης










   Το σχολείο μας είναι το Δημοτικό Σχολείο Αγκαιριάς. Αποτελείται από δύο κτίρια, ένα παλιό κι ένα καινούριο.Στο παλιό κτίριο, πολλά χρόνια πριν, έκαναν μάθημα όλες οι τάξεις. Χτίστηκε το 1928 και είχε μόνο δύο αίθουσες. Η Πρώτη, η Δευτέρα και η Τρίτη τάξη έκαναν μαζί μάθημα. Στη δεύτερη αίθουσα έκαναν μάθημα οι υπόλοιπες τάξεις. Υπήρχαν μόνο δύο δάσκαλοι. Τώρα το σχολείο μας έχει έξι αίθουσες  και έξι δασκάλους. 
   Το παλιό κτίριο του σχολείου έχει παραμείνει το ίδιο εξωτερικά. Εσωτερικά έχει αλλάξει. Εκτός από τις δύο τάξεις υπάρχει το γραφείο της διευθύντριας και το γραφείο των δασκάλων. Το νέο κτίριο έχει τέσσερις αίθουσες και δύο τουαλέτες. Όταν μπαίνουμε υπάρχει μια βιβλιοθήκη όπου δανείζονται τα παιδιά βιβλία και πολλά ντουλάπια όπου βάζουμε τα πράγματα της γυμναστικής.
Νικόλας Βιτζηλαίος


Βιβή Παντελαίου

 









   Μπαίνοντας στο σχολείο από μια μεγάλη σιδερένια αυλόπορτα βλέπεις ένα πολύ μεγάλο προαύλιο. Εκεί υπάρχουν παρτέρια με λουλούδια και δέντρα που το κάνουν πολύ όμορφο. Εκεί επίσης είναι και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Το πιο εντυπωσιακό πράγμα  είναι η πελώρια αυλή μας. Εκεί παίζουμε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και διάφορα ομαδικά παιχνίδια.  
   Το σχολείο μας το αγαπώ και θέλω να μείνω για πάντα εκεί με τους φίλους και τους συμμαθητές μου.

                                                                         
Νικόλας Βιτζηλαίος, Βιβή Παντελαίου, Άγγελος Σκανδάλης, Αντώνης Ραγκούσης
Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Επίσκεψη στη Δημοτική βιβλιοθήκη και το 2ο Δημοτικό Παροικιάς.





Την Παρασκευή 30/09/2011 η Τετάρτη τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε τη Δημοτική βιβλιοθήκη του νησιού μας και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παροικιάς. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης παρακολουθώντας μια εξαιρετική παρουσίαση από την υπεύθυνη βιβλιοθηκονόμο κα Αλέγκρε Εσκαλονή, την οποία ευχαριστούμε θερμά. Οι μικροί μας αναγνώστες έκαναν ένα βήμα ακόμα στο μακρύ και συναρπαστικό ταξίδι τους στον κόσμο του βιβλίου. Ακολούθησε η επίσκεψη στο 2ο Δημοτικό σχολείο, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε ένα διαφορετικό σχολείο, να γνωρίσουν τις εγκαταστάσεις του και να έρθουν σε επαφή με άλλους μαθητές.

Ας δούμε τι έχουν να μας πουν μερικοί από τους μαθητές μας για τις δύο αυτές επισκέψεις.

'' Η βιβλιοθηκονόμος, η κυρία Αλέγκρε, μας έδειξε πως δουλεύουμε στη βιβλιοθήκη, τι έπρεπε να κάνουμε για να βρούμε κάποια σελίδα βιβλίου και πως μπορούμε να δανειστούμε βιβλία.''

Εμμανουέλα Κουταλίδη

'' Μας είπαν ότι η βιβλιοθήκη έχει 12.500 βιβλία, ότι επίσης υπάρχουν κόμιξ, ακόμα και DVD.''

Νικόλας Βιτζηλαίος

'' Η βιβλιοθήκη έχει πολλά ράφια με βιβλία. Έχει βιβλία για μεγάλους και για παιδιά.''

Νικόλας Αλσαμαήλ

''Η βιβλιοθηκονόμος μας είπε πόσα βιβλία υπάρχουν στη βιβλιοθήκη και πως γίνεσαι μέλος. Ωραία ήταν και θα ήθελα να γίνω κι εγώ μέλος. ''

Άγγελος Σκανδάλης

'' Υπήρχε κι ένα γραφείο για άτομα με προβλήματα όρασης.''

Αντώνης Ραγκούσης

'' Στο 2ο Δημοτικό σχολείο μου έκανε εντύπωση η τεράστια αυλή που έπαιζαν τα παιδιά.''

Ελένη Χανιώτη

'' Στο 2ο Δημοτικό πέρασα πολύ ωραία. Μου άρεσε που είδα πως κάνουν μάθημα τα άλλα παιδιά στην Παροικιά.''

Άντα Δρακάκη

'' Ήταν καταπληκτικό σχολείο.''

Ντενίσα Μάρκου

'' Το σχολείο της Παροικιάς είναι πολύ μεγαλύτερο από το σχολείο της Αγκαιριάς.''

Βιβή Παντελαίου

Θα θέλαμε τέλος να αναφέρουμε ότι  η Δημοτική βιβλιοθήκη λόγω ανανέωσης των τίτλων της προσέφερε στο σχολείο μας 100  βιβλία για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μας. Ευχαριστούμε θερμά και για τη φιλοξενία και για την προσφορά.
Διαβάστε περισσότερα